Как слушалките увреждат нашето здраве?

Употребата им допринася за загуба на слуха
28 яну 2015 18:00,
1
Как слушалките увреждат нашето здраве?
Снимка: Reuters, архив

Слушалките, които се поставят в ухото, са едно от технологичните открития, които косвено могат да навредят на здравето, а списъкът със страничните ефекти, които носят, се повишават всеки ден.

Употребата им допринася за загуба на слуха, тъй като звукът достига директно в ухото. Силата му не бива да е повече от 90 децибела, а всяко надвишаване на тази граница води до нарушения в слуха. В идеалния случай не бива да се използват слушалки за повече от 15 минути на ден. Ако все пак се налага тяхната употреба, трябва да оставяме слухът да почиват от време на време.
 
Често се случва да споделяме помежду си слушалки. Подобна практика обаче не е безопасна, тъй като така могат да се прехвърлят бактерии, които да причинят инфекции.
 
За да има добър резултат от употребата на слушалките, те трябва да се поставят във входа на ушния канал, което дава път за навлизане на наличните по накрайника бактерии навътре в ухото. Това води до възпаления в ушите, образуване на излишно много ушна кал и загуба на слуха.
 
Слушалките, независимо от модела, отделят електромагнитни вълни, които са опасни за мозъка. Макар да няма проучвания и категорични доказателства, все пак има наблюдения, че хората, които ежедневно използват слушалки, са предразположени към проблеми, свързани с мозъка.
 
Друг неприятен страничен ефект от редовното използване на слушалки е, че то често се свързва с оплакване от остра болка в ушите. Възможно е да се появи изтръпване в слуховия орган, както и "чуване" на странни звуци и бръмчене. Тези твърдения са подкрепени от няколко проучвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: слушалкислухвреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз си ги слагам в носа и нямам проблеми!