Цинк – необходим минерал на всяка клетка в организма

Какви са причините за недостиг на цинк?
3 фев 2015 20:46,
0
Цинк – необходим минерал на всяка клетка в организма
Източник: Reuters, архив

Цинкът е важен минерал, необходим за безброй реакции и функции в тялото, включително правилния растеж и имунната функция, синтеза на ДНК, клетъчното делене и клетъчния метаболизъм.

Най-високите концентрации на цинк в организма се намират в черния дроб, панкреаса, бъбреците, костите, мускулите и очите

Световната здравна организация е установила недостига на цинк, като един от най-големите фактори, допринасящи за различни заболявания.

Какви са причините за цинков дефицит?

Генерално проблемите с дефицита на цинк могат да се разделят в две главни категории – проблеми с усвояването и такива, свързани с бързата загуба на цинк от тялото. Растителните храни например, най-вече богатите на фитати и фибри, понижават усвояемостта на цинка. Същият ефект имат и минералите калций, желязо и мед.

От друга страна животинските белтъчини и отделно аминокиселините хистидин и метионин могат да подобрят усвояването му. От останалите храни единственият установен "подобрител" на цинковата усвояемост е червеното вино.

Освен че има трудна абсорбция, много често цинкът се губи от тялото вследствие на различни процеси. Негативни фактори могат да бъдат болести, свързани с инстестиналния тракт като диария, болест на Крон, цьолиакия, паразити и протозойна инфекция.

Още за цинка и типичните симптоми при недостига му може да прочете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари