Любопитни факти за мозъка

Колко тежи?
9 фев 2015 17:32,
1
Любопитни факти за мозъка
Източник: Reuters, архив

Познанията ни за човешкото тяло се променят и обогатяват непрестанно, благодарение на постоянни научни проучвания и изследвания, по време на които учените се опитват да разберат как функционират органите. 

Така например преди 20 години те са вярвали, че пластичността на мозъка не може да се променя. Днес обаче този мит е разбит, а доказателствата сочат, че човешкият мозък може да търпи значителни изменения. 

Това е най-сложният орган в организма и той не е разгадан напълно. Въпреки това обаче, днес знаем немалко факти на този изумителен орган.

  • Приблизително 85% от общото тегло на мозъка се дължи на главния мозък. Това е областта, отговорна за двигателния контрол. Средното тегло на органа е 1,336 г при мъжете и 1,198 г при жените. С напредването на възрастта теглото му намалява.
  • Размерът на човешкия мозък е най-голям, в съотношение с размера на тялото – 2%, в сравнение с всички живи същества. За сравнение, мозъкът на слоновете, чийто размер е най-голям изобщо, съотношението към размера на тялото на животните е едва 1,5%. 
  • Мозъкът на възрастният човек изразходва около 20 – 30% от общата енергия.
  • Мозъкът произвежда енергия, достатъчна да захрани една крушка. По време на събуждане, най-сложният орган произвежда около 30 – 35 вата. Основният източник на енергия е глюкозата.
  • Мозъкът използва около 20% от цялата кръв и кислород, които преминават през организма. Може да се стигне до загуба на съзнание, ако мозъкът е лишен от кислород за около 7 – 9 секунди.
  • Прозяването е начин мозъкът да се охлади. Когато той не получава достатъчно количество кислород, прозяването го осигурява. Аноксичното увреждане на мозъка е нарушение, вследствие на липса на кислород.

Повече полезна здравна информация може да прочетете в рубриката "Акценти" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
знайко преди 9 години
никога няма да го разберете.