Около 140 000 души у нас страдат от псориазис

Тодорова: НЗОК е поела лечението на 50 души за 2014 г.
10 фев 2015 15:40, Анисия Иванова
1
Около 140 000 души у нас страдат от псориазис
Пресконференция на Асоциацията на хората с псориазис и НЗОК. Снимка БТА

Около 140 000 души у нас страдат от псориазис, като 10 процента от тях - около 14 000, са с тежка форма на заболяването. Това каза днес на пресконференция управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова при представянето на брошурата "Видове лечение на псориазис", издадена от Здравната каса съвместно с Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ).

Целта на брошурата е пациентът да бъде информиран за пътя, по който един болен от псориазис трябва да мине, преди да се насочи към най-скъпото лечение, обясни Тодорова. По думите й, на пазара непрекъснато излизат нови продукти, които са скъпи и ефикасни, но имат и доста странични ефекти.

"Притеснява ме това, че изведнъж се тръгва към лечение, което е най-скъпото, най-новото и Касата се задължава да го плаща, а преди това не са използвани доста други възможности", заяви Тодорова.

Тя даде за пример терапията с локални медикаменти, които се прилагат при класическо лечение на кожния псориазис и които НЗОК не покрива. Едва след като се премине през системното лечение с по-евтини медикаменти, се стига до биологичните продукти, които Касата заплаща.

Средната стойност на лечението на псориазис с биологични медикаменти е 2300 лв. на месец, посочи Тодорова, цитирана от БТА.

За 2014 г. 50 пациенти са били предвидени за лечение на псориазис с биологични продукти, които НЗОК поема.

Към момента 204 протокола са представени в Касата за обработка, от които 172 вече са одобрени, 27 са върнати за доуточняване, а 5 са отказани.

"Това показва, че за по-малко от година бройката, която предварително е била дадена на НЗОК, за да може да направи своите финансови разчети, се е увеличила 4 пъти", отбеляза Тодорова.

Пациентите с псориазис често дълго експериментират с различни средства за лечение и едва когато състоянието им се влоши, се обръщат към специалист, каза Ива Димова, зам.-председател на АХППУ.

Тя припомни, че псориазисът е тежко хронично автоимунно заболяване, което прогресира бързо, ако не се положат подходящите грижи.

Димова допълни, че една от целите на образователната книжка са да разсеят митове като тези, че псориазисът е заразен или че е болест на новото време.

От пациентската организация обявиха, че подготвят подобни образователни брошури за децата с чернодробна трансплантация, за болните от ревматологични заболявания и страдащите от диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
А защо да не се тръгва с най-модерното и скъпо лечение? Нима сме кучета?