Синдром на социална тревожност – какво представлява?

Най-честото тревожно разстройство
14 фев 2015 09:35,
3
Синдром на социална тревожност – какво представлява?
Източник: Reuters, архив

Тревожност е дума от ежедневието, която се използва като медицински термин. Тревожността е динамично състояние на организма. Тя не се запазва постоянна във времето, а се променя при различни обстоятелства.

Чувството на тревога е генетично заложено у човека. За еволюционната закрепеност на тревожността има причина и тя е подготовката на организма за промени в средата и по-лесна адаптация към тях.

По време на състоянието на тревожност в мозъка се активират специфични невронални системи. Част от тях предизвикват вегетативна симптоматика като сърцебиене, изпотяване, чувство за задушаване, изчервяване и др. В този ред на мисли, тревожността не е само състояние на психиката, а на целия организъм. Може да се каже, че няма тревожност без телесна симптоматика.

Синдромът на социална тревожност е най-честото тревожно разстройство. Според някои проучвания, страдащите от подобно разстройство в САЩ са около 13%. Приблизително половината от тях го отключват до 10-тата си година, а останалите до 20-тата.

Синдромът е инвалидизиращ, с редки ремисии. Напълно се възстановяват едва 25% от засегнатите. Синдромът се изразява чрез страх в социални ситуации, в които лицето е изложено на вниманието на другите. Индивидът е убеден, че е обект на интерес и, че не може да се справи с това напрежение и насочените към него очаквания. Главните симптоми са чувство на непреодолим срам, изчервяване, треперене, повръщане и позив за уриниране.

Повече за синдрома на социална тревожност може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
психичски съм добре преди 9 години
брее тия от другата страна на компютъра вече и за психичното ни състояние ще бъдат информирани от самите нас...колко е лесно само...мяташ нещо някъде си и научаваш всичко...име,презиме,фамилия,биометрични данни ,възраст,обраозавание,семейно положение,деца,предпочитания,хоби,психично съсътояние и др. ?!?!?! ...и за какво им е всичко това ?...дявол знае !
1
3
 
1
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
Нещо като моето състояние