Доказаха: Силният гняв повишава риска от инфаркт 8 пъти

Учени са изследвали 313 души, покосени от сърдечен удар
24 фев 2015 20:16, Красимир Ангелов
9
Доказаха: Силният гняв повишава риска от инфаркт 8 пъти
Снимка: Reuters

Гневните изблици могат съществено да повишат риска от инфаркт, предупреждава британският "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от ново австралийско изследване.

Специалисти от университета на Сидни са установили, че краткият изблик на силен гняв увеличава осемкратно опасността от сърдечен удар в следващите два часа. Резултатите подкрепят категорично предишни проучвания, според които гневът може да подейства като пусков механизъм за инфаркт.

За целите на настоящото изследване специалистите са анализирали данни за 313 души, получили сърдечен удар и приети в болница в Сидни. Пациентите е трябвало да отговарят на въпроси за емоционалното си състояние в 48-те часа преди инфаркта.

Гневът им е бил оценен по седемстепенна скала, варираща от "спокойствие" до "пълна загуба на контрол, придружена от хвърляне на предмети и самонараняване".

"Резултатите от изследването ни се прибавят към предишни проучвания, установили връзка между острите емоционални състояния и инфаркта на миокарда", казва ръководителят на екипа д-р Томас Бъкли. Специалистите допускат, че неблагоприятният ефект най-вероятно се дължи на ускоряването на пулса, повишаването на кръвното налягане, стесняването на кръвоносните съдове и образуването на тромби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Emigrant преди 9 години
Vryzkata nmezhdu stresa I infarkta e dokazana oshte prez 60 na 20 vek ot Selie. Tiia preotkriha toplata voda.
2
0
 
4
 
! Отговори
дърт статистик преди 9 години
Типичен пример за лошо изследване от учебник по research design и статистика: изследвали са дали тези, които са имали инфаркт, са имали изблик на гняв, а не им е минало през акъла, че има много такива с изблик на гняв, които не са получили инфаркт. Примерът е от книга от 1975 г. Честито на "специалистите" от Сидни! А дали изследването не е на Сидни Ав$тралия?
1
0
 
12
 
! Отговори
Потискащо е да видиш преди 9 години
как някои хора, от чиста злоба и завист, дразнят някого и целта им е да го накарат "да излезе от кожата си".Случвало се е да видя на улицата, простовати мъже да подхвърлят неприлична закачка на подрастваща девойка и,като забележат, че е чувствителна,тръгват след нея, за да я дразнят. Съзнават че никога няма да притежават такова момиче и се забавляват,като му късат нервите.Но как да си обясниш насладата, с която простовати майки обиждат и дразнят порасналите си деца.Понякога резултатът е ужасен