Прекаляването със съня може да доведе до инсулт

Истината е в еднаквата продължителност на съня
Обновена: 4 мар 2015 15:45 | 4 мар 2015 15:45,
5
Прекаляването със съня може да доведе до инсулт
Снимка: Reuters, архив

Хората, които спят повече от осем часа всяка нощ, са два пъти по-застрашени от инсулт, а жените са изложени дори на по-голям риск. Това се посочва в данни от ново проучване, проведено от изследователи от Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Независимият експерт д-р Нейл Станли обяснява, че дългите часове сън могат да бъдат вредни за тези, които обикновено спят по-малко. При тях рискът от инсулт е дори с четири пъти по-голям. Той допълва, че ключът е в еднаквата продължителност на съня.
 
Изследователите обясняват, че не е ясно дали дългите часове в леглото са резултат от някаква болест или самото излежаване за дълго води до здравословен проблем.
 
Деветгодишното проучване проследява здравословното състояние на близо 10 000 мъже и жени, на възраст между 42 и 81 години. В самото начало те съобщават средната продължителност на времето, което прекарват в сън. Същата информация е предоставена четири години по-късно.
 
По време на проучването 346 от участниците претърпяват инсулт. От анализа на резултатите се открива ясна връзка между прекомерното време в сън и влошеното здравословно състояние. Особено силна е тя сред хората над 63 години, както и сред жените, се съобщава в сп. Neurology.
 
Изследователите взимат под внимание и резултатите от предишни проучвания, които общо включват над половин милион участници от седем различни страни. От общия анализ се установява ясно изразена връзка между дългия сън и инсулта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
маги преди 9 години
глупостиииииииии простотиятя поредна на някой *** журналист, не че напослдък има умни, я вземете се ограмотете малко смешници1
2
0
 
6
 
! Отговори
SD преди 9 години
Отново неподготвени - ТОЧНО ОБРАТНОТО Е !!!!Недоспиването води до инсулт .Кой ги събира тия илитератури ?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може нещата да са точно обратните. Сънят да е следствие, а не причина за инсулта.А може би точно това, че са спяли по-дълго е намалило вероятността от инсулт.