Високи дози парацетамол увреждат бъбреците

Той не е толкова безопасен, колкото се смяташе преди
Обновена: 9 мар 2015 14:52 | 9 мар 2015 14:52, Румяна Тасева
3
Високи дози парацетамол увреждат бъбреците
Снимка: Reuters, архив

За поред път през последните 2 години се намира, че парацетамолът, приеман в големи дози и за по-продължителен срок, не е толкова безопасен, колкото се смяташе преди. Продължителната му употреба повишава риска от редица здравословни проблеми, документира ново проучване, водено от д-р Филип Конаган, професор от Института по ревматични заболявания и медицина на опорно-двигателния апарат Лийдс, във Великобритания.

Широко използваното обезболяващо се смяташе за по-безопасно в сравнение с нестероидните противовъзпалителни средства като аспирин и ибупрофен.
 
Британският екип документира връзка с поява на бъбречни заболявания, кървене в стомашно-чревния тракт, както и повишен риск от сърдечни пристъпи, инфаркт и високо кръвно налягане.
 
Тези данни провокират учените да изискват нов систематичен преглед на ефектите и безопасността на лекарството и да обърнат внимание на пациентите да внимават при употребата му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са пълни глупости, винаги се е знаело, че парацетамол над 2гр дневно уврежда черния дроб, само не знам каква е тая мания да се рекламира, за съжаление спряха хубавия и евтин амидофен