LSD, или как реалността избледнява

Халюциногенният ефект настъпва за 30 - 90 минути
Обновена: 16 мар 2015 17:44 | 16 мар 2015 16:30,
11
LSD, или как реалността избледнява
Източник: Reuters, архив

LSD е най-разпротраненият халюциноген. Получава се по синтетичен път от алкалоиди, извлечени от паразитната гъбичка-мораво рогче. Приема се орално в таблетна форма.

Необходими са изключително ниски дози за постигане на мощен ефект. Ефективната доза е в интервала от 100 до 500 микрограма. Смъртоносна е доза над 10-12000 микрограма, въпреки че такива предозирания почти не са описани в световната литература.

За баща на субстанцията се приема химикът Алберт Хофман. Без да предполага ефектите на LSD, той поглъща ниски дози от веществото, което, за негово изумление, съвсем изкривило представите му за реалност в следващите няколко часа.

Впоследствие химикът приема субстанцията няколко пъти, като споделял изживяванията си на своята асистентка, която прилежно ги записвала. Според някои източници Алберт Хофман е давал LSD и на децата си.

В световен мащаб, след откриването му, LSD предизвикал огромен интерес. Стартирани са многобройни научни експерименти с веществото. Военните брутално са го прилагали във високи дози като серум на истината. Психиатрите са го приемали, за да разберат по-дълбоко своите пациенти. Общественици и хора на изкуството са употребявали LSD почти ежедневно.

Интересен факт е, че американският писател Кен Киси като студент се записва за пари в проект на ЦРУ за експериментално прилагане на LSD върху цивилни и военни. Изживяването разтърсило младия човек и го вдъхновило да напише най-забележителната си творба - "Полет над кукувиче гнездо".

След прием на LSD, ефектът настъпва за 30 - 90 минути и се запазва за 6 - 12 часа. Тези времеви интервали са много относителни и зависят индивидуални биологични характеристики, погълната доза, дори от социални и културни фактори.

Още за ефекта на LSD може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
pharmа преди 9 години
Принципно Хофман откри нов тип вещество. Това, че практическите му приложения не наклониха към чисто научното му класифициране, доведе до порочни практики.
8
6
 
6
 
! Отговори
генерала преди 9 години
До майорскитрябваше да им напомниш на господата журналисти че това може и да са техните деца/внуци !!!!но едва ли ще ги уплашиш ...те журналистите в Днес вече са пробвали ЛСД заедно с семействата си ...и редовно го взимат преди да седнат да пишат статий !!!
7
9
 
14
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Браво на Днес ...по голяма реклама на дрога не съм вуждал ....статията е написна леко позитивна за дрогата ....а за негативните ефекти на дрогата не се споменава и една дума .....срам ме е че в българия има подобни медйй които рекламират дрога ...Уважаеми журналисти ...помнете че статийте ви могат да бъдат прочетени и от 15 годишни...който моментално да тръгнат да търсят дрогата от желание да напишат световно известна книга или да станат известни и популярни защото вие пишете че дрогата помага
6
8
 
8
 
! Отговори
kings преди 9 години
До АнонименРеклама на дрога викаш? Значи изхвърляш/изтриваш всичките си книги, торенти на филми и музика, отричаш се от някои хора на науката, спираш цигарите и повече не близваш и капка алкохол, ако ще и на сватба...е тогава може да възпреш рекламата на дрогата и журналистическата импотентност, която впрочем е налице по принцип, включително и по тая тема.
5
4
 
8
 
! Отговори
знайко преди 9 години
а аз се чудех бат бойко що гледа така.
4
2
 
17
 
! Отговори
NeViInteresuva преди 9 години
Абе тва е снимка на ecstasy :D вие луди ли сте xaxaxa
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
LSD промоция за сектор "Юруш".
2
1
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
я, фолксваген освем с коли се занимават и с производството на лсд.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Полет над кукувиче гнездо" е невероятна книга