Непопулярни факти за мозъка

Първото сетиво, което мозъкът се научава да разпознава, е докосването
2 апр 2015 19:57,
9
Непопулярни факти за мозъка
Източник: Reuters, архив

Най-сложният орган мозъкът е отговорен за множество функции в организма. Ето още няколко непопулярни факти за него? (Първата част на материала)

  • Мозъкът съдържа около 240 хил. км кръвоносни съдове, които функционират перфектно и с висока скорост. Те осигуряват на мозъка кръв и кислород и са достатъчно силни да издържат на високо напрежение.
  • Има два вида тъкани в мозъка – бяло вещество – 60%, и сиво вещество – 40%. Предаването на сигналите се извършва и от двата вида тъкани. Сивото вещество се състои от неврони и играе важна роля в процеса на предаване на сигналите. То може както да изпраща, така и да получава.
  • По време на бременността мозъкът на плода се развива с невероятна скорост. С всяка минута броят на невроните се увеличава с 251 хил. Клетките продължават да се развиват няколко години след раждането. Хипокампусът – областта, която се свързва с паметта и обучението, продължава да „добавя“ нови клетки през целия живот.
  • Създаването на нови невронни пътища и преобразуването на съществуващите, се обозначава като „невропластичност“. В периода на детството пътищата, които се използват често, стават по-силни, а останалите отслабват. За всяка дейност се разчита на различни невронни пътища, които могат да се променят и растат, дори и при възрастните.
  • Първото сетиво, което мозъкът се научава да разпознава, е докосването. Около 12 седмици са нужни, за да се разбере напълно усещането. Поради тази причина, мозъкът може ефективно да направи разлика между докосване от себе си или от околната следа.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При професиите човек натоварва различни дялове на мозъка, според зависимост от дейността, която извършва, например бакшишите развиват този дял, който е отговорен за запаметяване на адреси и маршрути.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SeoKungFuТази работа с 10-те процента е друг отколешен мит. Породил се е едно време поради грешна журналистическа интерпретация.Хората използват всичките си налични неврони. Във всеки отделен момент от времето, обаче, са активни не повече от 10%. Ако се активират повече от 10% настъпва състояние, известно като "епилептичен припадък". Някои хора имат болест, епилепсия, при която това се случва относително често. Ужасно мъчителна болест!