Сминдухът понижава холестерола

Полезен е при диабет и кърмене
2 апр 2015 16:15,
0
Сминдухът понижава холестерола
Източник: Reuters, архив

Сминдухът е популярна подправка, чийто листа и зърна имат силен аромат. Вкусът на зърната е горчив, но при печене той се загубва. Тези семена са с богато съдържание на тиамин, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, витамините А, B6 и C.

В тях се съдържат също така и минерали като магнезий, цинк и манган, както и L-триптофан, лизин и тригонелин. В семената могат да се открият и големи количества фибри и сапонини. Листата на сминдуха са чудесен източник на витамин К. Всички тези полезни вещества имат и своето отражение върху здравето.

Сминдухът се използва като средство, стимулиращо кърмата. Това свойство се доказва от проучване, по време на което се установява, че консумацията на билков чай, който съдържа семена от сминдух, увеличава количеството кърма.

Сапонините, които се съдържат в сминдуха, понижават усвояването на холестерола от мазните храни. Според данните от някои проучвания сапонините играят роля и в намаляване на формирания в организма холестерол, на „лошия“ LDL холестерол.

Необичайната аминокиселина 4HO-Ile, която се съдържа в сминдуха, има възможни антидиабетични свойства. Такъв пример е повишаване нивата на секретирания инсулин при наличие на хипергликемия и инсулинова резистентност.

От данните на проучвания става ясно, че фибрите в растението имат противоракови свойства. Сминдухът има естрогенни свойства и може да се окаже алтернатива за хормонозаместителна терапия.

От данните на други проучвания се установява, че растението е потенциално средство за очистване на организма от токсини. По този начин се предпазва лигавицата на дебелото черво от развитие на рак.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Билки“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кърмаракдиабетсминдух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари