Гените на бащата са доминиращи

Бащините гени доминират в 60% от случаите
Обновена: 7 апр 2015 12:22 | 7 апр 2015 12:16,
11
Гените на бащата са доминиращи
Източник: Reuters, архив

Макар всяко дете да наследява гени поравно и от двамата си родители, тези, които произлизат от бащата, доминират над майчинските.

Бащата се „познава“ най-вече по отношение на начина на живот, здравословното състояние и начина, по който човек остарява. Откритието е на учени от Северна Каролина, цитирани от сп. Nature Genetics.

Бащините гени доминират в 60% от случаите. Те играят ключова роля при генетичната предразположеност към най-коварните болести на съвременното общество – диабет, сърдечносъдови заболявания, психически разстройства и рак.

Оказва се, че това, от което е боледувал баща ни например, в един момент ще се отрази на нашето здраве.

Изследванията показват още, че от таткото се наследяват и най-специфичните черти на характера и детето почти винаги копира поведението на баща си.

Това важи за всички видове бозайници, които също приличат повече на бащите си, отколкото на техните майки.

"Получените резултатите могат да помогнат за откриването и лечението на наследствени заболявания. Вредната мутация, получена от майката, не разрушава така силно организма, както унаследената от бащата", отбелязва ръководителят на изследователския екип Фернандо Пардо-Мануел де Вилена.

Друго скорошно изследване е установило, че гените на фетуса, които идват по линия на бащата, преобладават при изграждането на вътрешната страна на плацентата, която е откъм детето.

Това показва, че износването на здрав плод зависи колкото от жената, толкова и от мъжа, смятат изследователите.

Още интересна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: бащагенимайка болести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
zavisi ot zabolqvaneto ima bolesti koito se predavat ot maikata kato hemofiliqta,shizofriniqta i mnogo drugi,taka 4e tiq procenti sa mnogo otnositelni
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено е!!! Природата е най-добрият съдник! И за това съвсем логично привнася повече"елементи " в новия човек от по- интелигентното и висше същество! Няма повече какво да се каже.А нека КОКОШКИТЕ да си кудкудякат,те само това могат най-добре!
8
0
 
2
 
! Отговори
М преди 9 години
Рак на гърдата се среща както при жените, така и при мъжете. Гърди имат както жените, така и мъжете. Заболяването при жените обаче, е с много по-висока честота.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой е учил диалектически материализъм от философия ще знае, че детето се води отрицание на родителите си /Закон за отрицание на отрицанието/, т.е. с други думи чрез съвместяване на ДНК от двама души следва да има различен афинитет към вируси, бактерии и т.н. Много майки и бащи ще се шашнат като прочетат, че детето е тяхното отрицание. Така е според философията хора.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Англосаксонците трябва да работят много по такива теми защото тяхната раса е некачествена и се изражда в ужасни форми.Макар че така или иначе те са ОБРЕЧЕНИ.Не случайно америкените пускат зелени карти за разнообразяване на генофона но това няма да им помогне.
5
4
 
9
 
! Отговори
иха преди 9 години
ех, че се разкудкудякахте ама ,спокойно дами без вас не може, въпреки , че опитите продължават ...
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теоретично би трябвало да е 50/50 с майчините гени. Извинете, ама 60% не е "доминация", а е по-скоро "влияят в малко по-голяма степен". Малко е пресилено това с доминацията.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Оказва се, че това, от което е боледувал баща ни например, в един момент ще се отрази на нашето здраве."===Интересно, как ли баща ми е боледувал от рак на гърдите?
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даа, бе, да!!! Стига сте писали глупости. Защото мъжките организми доказано дават най големи отклонения и мутации във всички направления. Повече гении, но и повече ***. Най високия, но и най ниския екземпляр. Ако написаното беше вярно, човечеството вече да се е изродило и деградирало до животно.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези учени са направили голямо откритие, но ако всичко това беше направено с със съдействието и помощта на Българските майки,резултатът би изглеждал така. Доминиращи са само и единствено лошите гени на бащата, а за всичко хубаво е допринесла майката.