Любими храни ни докарват 200 болести

Лекари заклеймиха барбекюто, било канцерогенно
7 апр 2015 07:00,
57
Любими храни ни докарват 200 болести
Снимка: Архив Reuters

Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак, пише "Монитор".

Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, в навечерието на Световния ден на здравето, който тази година е посветен на безопасното и здравословно хранене.

Оказва се, че барбекюто е една от най-вредните храни. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. Това пък твърдят експерти от Анадолу Медицински Център.

От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън обаче се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация. След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към месото и попада в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.

Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи.

Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвно и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
20
 
! Отговори
макето преди 9 години
тоя готвач е за трепане как може да изгори ребърцата така повтарям противоконституционно епп нека тия умници докторите да пробат да не ядат па да ги видим коко болести ке си докаратайде наздраве кило винце преди закуска предпазва от диабет
18
1
 
27
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 9 години
1. АЗ НЕ СИ ИЗПИЧАМ ПЪРЖОЛКИТЕ, КАТО ТЕЗИ НА СНИМКАТА - ИЗГОРЕНИ СА.2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ПИЙВАМ РАКИЙКАТА СЪС САЛАТКА, А С ПЪРЖОЛКИТЕ - ВИНЦЕ ИЛИ БИРИЧКА. (КОНСУМИРАМ ГИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ - ГРОЗДОВ СОК).3. ВСИЧКОТО ТОВА Е ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО.4. НА ВАС УЧЕНИТЕ ЩЕ ВИ КАЖА, ЧЕ СТАТИЯТА ВИ Е "ДРЪН, ДРЪН, ЧЕ ПЛЯС".5. ПАК СЕ ОПИТВАТЕ ДА НИ МАНИПУЛИРАТЕ ЗАЩОТО НЯКОЙ ВИ Е ПЛАТИЛ ЗА ТОВА...6. ОТ МЕН МНОГО ЗДРАВЕ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ...
17
26
 
4
 
! Отговори
ВХ преди 9 години
Месото е най-вредната храна. По-вредно е от цигарите и алкохола. Освен това животновъдството е най-замърсяващият отрасъл, т.е. най-вреден е за околната среда. Но, рекламата си е свършила работата. Никой не иска да вярва на това, затова всеки ден се самоубиваме.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой плати да се пишат глупости?КОЙ?!
15
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тия торове и отрови, дето ползвате, вместо зеленчуци и плодове, спокойно може да зобите реактиви от химична лаборатория. Имат същия ефект!
14
0
 
28
 
! Отговори
Учен преди 9 години
Оксидирането е химичен процес, който няма как да се "прикрепи" към месото. И Анадолу медицински център явно е много престижен, само дето в научните среди е абсолютно неизвестен.:-)
13
3
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
на кого да вярваме, на инстинктите си, градени милиони години от природата, нашепващи ни че барбекюто е супер, или на очилати зубрачи които са яли бой в училище и вероятно са още девствени?
12
2
 
39
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
НЕ Е ПРИЧИНА ПРИГОТВЯНЕТО НА ХРАНАТА ,А ОТ КАКВИ *** И ХИМИКАЛИ Е НАПРАВЕНА.ЩО ЗА МЕСО СЕ ПРЕДЛАГА НА ПАЗАРА? НАШЕТО БЪЛГАРСКО ЖИВОТНОВЪДСТВО БЕ УНИЩОЖЕНО ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г. ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА С.А.Щ. И Е.С. ВНИСАМЕ ВСИЧКО ЗА ЯДЕНЕ НЕЗНАИНО ОТ КЪДЕ С ОЩЕ ПО НЕЗНАИНО КАЧЕСТВО.ВСИЧКОТО МЕСО И КОЛБАСИ СА ОТРОВИ С БАВНО ДЕИСТВИЕ.НЕ НАПРАЗНО ДЕПУТАТИ И ПОЛИТИЦИ НЕ КУПУВАТ НИЩО ЗА ХРАНА ОТ МАГАЗИНИТЕ.ЗА ТЯХ ИМА ПРОВЕРЕНИ ХРАНИ,НАЛИ СА НИ МНОГО ЦЕННИ!
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То като ги слуша човек, в Ангола е най-здравословно. Може би, затова е тоя стремеж, толкова години, да ни изравнят стандартите.
10
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не облъчвайте народа с глупости,спрете химията по магазините с която ни тровите.Искам си истинската храна която беше при бай Тошо.Дядо ми е ял мръвки с питка,сирене,колбаси,боза,вафли и т.н истински и е пил истинска лимонада и живя до 94 год
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще цял живот да ядеш само зеленчуци накрая ще те блъне с колата някой ***. Тайната е в количеството изядени неща, да не се прекалява.
8
0
 
71
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
Айде, сега де... Когато човекът е открил огъня, той е започнал да си пече уловената мръвка. И поне 25 000 години е оцелял. И ледникова епоха е преживал така "канцерогенно". Но пък не е познавал Е-тата, с които днес всеки ръси всичко!
7
0
 
28
 
! Отговори
Великов преди 9 години
В статията не се споменава нищо за Е-тата на много от храните и напитките които консумира българина, нищо не се споменава и за ГМО продуктите.А мислите ли че опаковките за кисело мляко, безалкохолните, бирата и др. са безвредни ?На всички тия опаковки има маркировка отдолу /длъжни са да я обозначат / от какъв материал е направена бутилката , но някой гледа ли го това?Ако самия материал е канцерогенен това се придава и на съдържанието вътре...!!!
6
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мога да ви кажа рецептата за здраве, която се знае от дйлго време:-плодове и зелнчуци ВМЕСТО месища и преработени храни.Пийте поне 2-3литра вода на ден.-Лимон с вода, вмесо кафета и други глупостиАко нямате физическо натоварване на работа пробягвайте около1 час всеки ден.В допйлнение - има милиони варианти за лекуване чрез натуралнамедицина - тези с високо крьвно да отслабнат за 3 месеца самона плодове и зеленчуци (спанак) и ако след това нямат крьвно w нормалните граници, нека да ме заплюят.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе, от десет хиляди зеленища не се ли намери едно, дето поне малко да е зле? Примерно полезно за сърдечно-съдовите работи, но пък за сметка на това леко кихаш от него? Ей така, нещо мъничко неудобно да е, от кумова срама да напишат нещо тия изследователи.
4
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ако си изпържиш яйчица в масло, по-добре да ги ядеш направо в Пирогов, щото си на крачка от инфаркт, инсулт и бубонна чума. Сланина стана синоним на СПИН, сочната вратна пържола се сервира само с бележка от съда, че това ти е последното желание преди сутрешната екзекуция, за шоколадово суфле сигурно вече искат клинична пътека. Но стане ли дума за жилав, безвусен и разкашкан зеленчук, сварен до смърт и с цвят на цокъл от прогимназия в Каспичан - заря, подобрява всичко в организма, укрепва даже и ноктите, а имунната ти система вече може сама да пребори Путин.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изпитвам дълбоки съмнения към обстоятелството, че досега не е открит нито един вреден зеленчук. Не че вярвам в конспирации, но се замислете: хиляди изследвания за здравословното хранене проведени до днес, обаче всички буреняци и коренища - полезни. Месото направо го обезкостиха - обезкостиха изглежда като подходящ глагол за случая, абсолютно всичко вкусно и приятно се оказва, че сее мор и смърт, но треволяците си стоят необезпокоявани.
2
0
 
28
 
! Отговори
123 преди 9 години
Че то няма колбас без натриев нитрит! Независимо дали е от 10 или 30 лв./кг., затова домашни луканки с тъмен цвят (не червен).
1
1
 
20
 
! Отговори
ра преди 9 години
Ай чиститу.