На какво се дължи ранният и късният пубертет?

При момчетата той настъпва малко по-късно
28 апр 2015 20:28,
1
На какво се дължи ранният и късният пубертет?
Източник: Reuters, архив

Физиологичното настъпване на пубертета при момичетата е между 8-мата и 12-тата година. При момчетата нормата е между 10-тата и 14-тата година. Една от основните нормални причини за липсата на белези на пубертет под тези граници е потискащата функция на специфична мозъчна структура, наречена епифиза.

Отпадането на епифизарното действие отключва нервни и ендокринни процеси, които водят до постепенно и последователно развитие на вторични полови белези и производство на зрели полови клетки. Пубертетът продължава нормално от 2 до 4 години, през което време нарастват и функционално се активират половите жлези, променя се окосмяването по тялото, изменят се някои характеристики на гласа и др.

Появата на белезите на пубертет се характеризира с определена последователност във времето. Преждевременната или късната поява на някои белези, както и нарушената последователност могат да се дължат на патологичен процес, но не трябва да се приемат винаги по подразбиране като патология.

Преждевременният пубертет започва в годините под споменатите граници. Той може да бъде пълен и непълен. Пълният се характеризира както с развитие на вторичните полови белези като характерно окосмяване и нарастване на тестиси, гърди и т.н., така и с образуване на зрели полови клетки. В тези случаи причините за преждевременния пубертет пускат в ход цялата регулаторна верига на пубертета - от мозъка до половите жлези и всички структури в тялото, ангажирани с половото съзряване.

Повече за пубертета може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12 годишните майки от кои са?