Как да си набавим полезни мазнини?

Те са особено важни за здравето на сърцето
29 апр 2015 18:00,
8
Как да си набавим полезни мазнини?
Източник: Reuters, архив

Консумацията на полезни мазнини е от изключително важно значение за здравето на организма, особено за това на сърцето. Те не са трудни за намиране, стига да знаем къде да търсим.

Орехите лесно могат да се добавят към сутрешната купа зърнена закуска. Те са чудесен източник на алфа-линоленова киселина, която е сред трите вида омега-3 мастни киселини, които са най-често срещани в растенията. 

Тази киселина може да се намери и в други ядки, измежду които шамфъстък, американския орех, както и в бадемите. 

Студеноводната риба е с най-висока концентрация на DHA и EPA – двете мастни киселини, които са тясно свързани със сърдечното здраве. Съветът на Американската сърдечна асоциация е седмично да се консумират по две порции сьомга, риба тон, херинга, езерна пъстърва, сардини или други подобни видове. 

Според проведени изследвания тези мастни киселини намаляват нивата на триглицеридите, които могат да доведат до блокиране на артериите. Омега-3 също така могат да понижат риска от аритмия.

При готвене също трябва да се обърне внимание на мазнината, която се използва. Добър избор са соево олио, олио от орехи и др. Специалистите успокояват, че високата температура на готвене няма да унищожи полезните им вещества. Важно е да не се забравя, че маслата, макар и богати на омега-3, са и с високо съдържание на калории. Затова не бива да се прекалява с консумацията им.

Още интересна и полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При възможност яжте черноморска прясна риба.
6
0
 
1
 
! Отговори
Кривондел преди 8 години
Аз пък мисля, че цялата истерия с мазнини, глутени и т.н. е силно комерсиална. Хранете се основно със зеленчуци и варива (боб, ориз, леща малко картофи), гледайте месото да не е всеки ден на трапезата ви И ДА Е МЕСО, ограничете хляба за сметка на горните, спрете изцяло колбасите и преработените храни... И ще сте много по-здрави!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да си набавим полезни мазнини? От свинската мас, овчата лой и маргарина.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
два големи котлета сьомга се купуват за 10-12 лв. С жена ми за обяд си делим един печен котлет, гарниран със задушено броколи или брюкселско зеле или зелен боб. С чаша бира това идва най-много по 4.50 лв/човек. За не повече от 18 лв се получават два отлични обяда.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чичо от село още апва маргарин ,а агнетата дето ги пасе ги дава на мюслманите,чак доктора му се чуди,що е жив,като клоака на еu сме,сьомгата била от развъдници,и я хранели с соеви гранули,ГМО.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обожавам рибата,но с моята учителска заплата от 555 лв. никога няма да мога да си позволя 2 пъти седмично да имам обяд на мен и семейството ми рибен ден.
1
3
 
6
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Filia s mas e najdobra!