Фебрилен гърч при детето – когато температурата скочи над 38°С

На какво се дължат фибрилните гърчове?
13 май 2015 22:00,
2
Фебрилен гърч при детето – когато температурата скочи над 38°С
Източник: Reuters, архив

Температурните гърчове се наблюдават сред децата, попадащи във възрастовата група от 6-месечна до 5-годишна възраст. Честотата на тези състояния се колебае от 2% до 5% като в някои страни като Индия и Япония достига 10% от децата в посочения възрастов интервал.

Въпреки сравнително нениската им честота и неприятното им име, тези гърчове са с доброкачествена прогноза. Под клиничната картина не се крият патологични промени в мозъчния паренхим. Това, обаче, трябва да бъде доказано с изследвания.

Основните критерии в класифицирането на фебрилните гърчове са тяхната продължителност, честота в денонощието и мащаба на процеса (дали обхващат цялото тяло или определени негови части). В зависимост от това, те се разделят на прости, комплексни и на фебрилен епилептичен статус.

Провокиращ фактор за фебрилните гърчове е повишената температура на тялото над 38 градуса, обусловена, най-често, от вирусна инфекция. Въпреки това, всяко едно прегряване на тялото на детето или температурно състояние с друга етиология може да бъде фактор за отключването на тези временни пристъпи.

Това е така, защото температурните гърчове не се дължат на някакъв специфичен причинител, а на абнормална възбудна реакция на незрелия детски мозък към повишаването на температурата. Повишаването може да е почти незначително. В повечето случаи обаче е установена зависимост между честотата и тежестта на пристъпите и по-високите стойности на телесната температура.

Цялата статия за фебрилния гърч при детето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Татко преди 8 години
Не го пожелавам на никой родител. Ние го преживяхме два пъти, когато малката беше на 1г и 4м. От тогава ни изписаха конвулекс за 6 месеца и от тогава не е получавала, а няколко пъти вдига почти 39 градуса.