Какво представлява имунотерапията на туморите?

Разработени са 4 типа противотуморна имунотерапия
14 май 2015 16:43,
4
Какво представлява имунотерапията на туморите?
Източник: Reuters, архив

Имунотерапията е сред експерименталните методи за лечение на туморите. Този подход се базира на разбирането, че за възникването, развитието и изхода на злокачествените новообразувания ключово значение има състоянието на имунната система. В този ред на мисли, ако функционалното състояние на последната бъде подсилено по правилния начин, има вероятност тя да се активира до такава степен, че да осъществи контрол върху туморния процес.

Разработени са 4 типа противотуморна имунотерапия. Първият тип е т.нар. активна неспецифична имунотерапия. Касае се за вещества от природен или синтетичен произход. Те се вкарват в кръвообръщението и предизвикват глобално активиране на всички компоненти от имунната система, включително и на тези, отговорни за противотуморниата защита.

Например, доказано е, че компонентите на БЦЖ ваксината могат да активират противотуморни бели кръвни клетки. Този ефект се използва в експерименталното лечение на карцинома на пикочния мехур и на малигнения меланом. Ваксината се инжектира в туморните маси и насочва активираните имунни клетки към неопластичния процес. При някои пациенти обаче, ефектът е обратен на желания. Това обяснява защо разгледаният тип имунотерапия не е унифицирана форма на лечение на посочените тумори.

Друг интересен пример за активна неспецифична имунотерапия е използването на вируси за експерименталното лечение на някои тумори. Към университета в Дюк, САЩ се провежда клинично проучване, в което клетките на злокачествения мозъчен тумор - глиобластом се заразяват с модифициран вариант на вируса на полиомиелит. В статистически значим процент от случаите, това води както до директна смърт на заразените туморни клетки, така и до активиране на имунната система, която по-ожесточено ги атакува.

Цялата статия за имунотерапията на туморите може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
3
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Има и други ефетивни имуностимулатори, погледни folaxan-bg