Ако плодът събужда апетита ви, не е случайно

Фруктозата влияе на мозъка много повече от захарта дори
6 юни 2015 14:08, Румяна Тасева
1
Ако плодът събужда апетита ви, не е случайно
Източник: Reuters

Вероятно ви се е случвало, дори и да не сте се чувствали гладни, след хапване на плод, просто за да предотвратите прегладняването по-късно, да изпитате нужда от храна. Това едва ли е проблем, ако е обедно време, но е неприятно явление, ако сте решили да се подложите на диета за отслабване или усещането се появи по никое време.

Ефекта да възбуди апетита, плодът дължи на фруктозата си, става ясно от материал в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences. При проучване с участието на 24 доброволци, изследователи от медицинския факултет на университета на Южна Калифорния откриват, че измежду хапвалите за закуска съдържащи фруктоза или глюкоза продукти, гладни остават хората от първата група. Нещо повече, хапвалите плодове много по-често изпадат в състояние на „вълчи глад“, за разлика от приелите въглехидрати от зърнени храни, например. В крайна сметка приемащите фруктоза (по 15 г дневно) консумирали много повече храна и трупали повече калории.

Фруктозата много повече активира зони в мозъка, които учасват в системата за възнаграждението и мотивацията, обясняват от екипа на Катлийн Пейдж. Това и провокира желанието за още ядене след хапването на плод. При експеримента изследователите отчитат още, че доброволците дори се отказват от материална придобивка пред избора след плода да продължат с храненето си или не.

Разковничето как да не се лишавате от плодове и можете да отслабнете в продължението в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари