Спанак и брюкселско зеле – как е полезно да ги консумираме?

Суровият вид не винаги е най-добрият вариант
9 юни 2015 17:00,
4
Спанак и брюкселско зеле – как е полезно да ги консумираме?
Източник: Reuters, архив

За да се възползваме максимално от хранителните качества на зеленчуците, много важно е как се консумират те, тъй като суровия им вариант невинаги е най-добрият. След като вече разгледахме случаите с няколко други храни, ще се спрем на спанака и брюкселското зеле. 

Спанак

Този зеленчук е с богато съдържание на калий, който помага за контрола на кръвното налягане. Витамините А и C също ги има в изобилие. Те са от изключително значение за имунната система. 

Консумацията на зеленчука се свързва и с укрепване и поддържане на здравето на костите, което се дължи на съдържанието на калций, магнезий и манган в него. 

В немалки количества в спанака може да се открие и фолиева киселина, която подпомага поддържането на здрава имунна система и намалява усещането за умора и отпадналост. Друго полезно вещество в спанака е лутеинът. Той е каротиноид, който подпомага здравето на очите и заедно с това намалява прогресирането на свързаната с възрастта макулна дегенерация. 

Зеленчукът може да се консумира в суров вид като добавка към салати, пържени картофки, както и в или супи, където е задушен.

Брюкселско зеле

Този зеленчук принадлежи към семейство кръстоцветни, в което са и броколите, карфиолът и зелето. Всички те съдържат глюкозинолати, за които се установява, че имат противоракови свойства. 

Брюкселското зеле е богато на витамините C, B6 и фолиева киселина. Има и данни, в които се посочва благоприятният ефект от консумацията на кръстоцветни зеленчуци при рака на гърдата и простатата. Нужни са обаче по-убедителни доказателства, преди да им се припише подобно качество. 

Брюкселското зеле е изключително полезно, когато се приготви на пара за около пет минути.

Повече за здравословното хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предпочитам българското зеле.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименми яж сурови *** с брюкселско зеле, за да стане още по-гадно
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По скоро бих ял Мадагаскарски *** отколкото Брюкселско зеле. Егати гадното нещо!!!