Лекар: Профилактика, но без ефект!

Еднодневната отпуска за преглед ще ощети бюджета с 130 млн.
10 юни 2015 19:04,
7
Лекар: Профилактика, но без ефект!
Снимка: bgonair.bg

В момента дейностите, които са включени в профилактичните прегледи, са крайно недостатъчни и не удовлетворяват нуждите на пациентите. Това коментира в ефира на България Он Ер д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според нея прегледите не са съобразени с пола и възрастта на хората и профилактиките нямат никакъв ефект, а само отчитат дейност. Това е основната причина гражданите да пропускат задължителните здравни проверки, а това може да им коства скъпо впоследствие, допълни Николова.

По думите й рестриктивните мерки няма да имат особени резултати. Трябва да се обърне повече внимание на значимите и сериозни заболявания и навременното им откриване, категоричен е експертът. Д-р Николова отрече мнението, че хората неглижират здравето си, а напротив – според нея българите сериозно се интересуват от здравословното си състояние.

Предвидените мерки трябва да се съобразят с финансирането на касата, за да не бъдат връщани пациенти, уточни тя. По думите й лимитирането на дейностите е възможно, защото средствата за профилактика се отпускат на база на миналогодишните прегледи, които са били под 50% за 2014 г. Според нея общопрактикуващите лекари ще успеят да поемат потока от пациенти, ако значително нарасне броя на прегледите и пациентите.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че работодателите твърдо подкрепят по-строгите мерки на министъра на здравеопазването Петър Москов при пропускане на задължителните прегледи. Според Велев финансовите ресурси в здравеопазването постоянно нарастват и е необходимо правилното им изразходване.

Експертът подчерта, че ако всеки работещ получи по един работен ден, за да се подложи на всички необходими изследвания, БВП ще се намали с около 350 млн. лева. Това означава държавният бюджет да се ощети с близо 130 млн. лева годишно.

Велев е на мнение, че трябва да се използва възможността за гъвкаво работно време, за да не се увеличават почивните дни и да се търси по-голямото съдействие на службите за трудова медицина.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 8 години
Твърде полезни са профилактичните прегледи ,когато има за това осигурено време - със заявен час за визитата ,с конкретна информация от пациента за оплаквания, ако има и обстоен преглед от личния лекар - плюс ЕКГ , антропометрични измервания, зрение, глюкометрия и ориентировъчно изследване с тест лента на урина.....и при здравословен проблем разширяване на изследванията и консултации
4
0
 
3
 
! Отговори
пациентка преди 8 години
Твърде крайни мнения има в тази статия.И заглавието - би било много смешно ,ако не е толкова трагично!!!Лично не мен при профилактичен преглед личната ми лекарка откри рак на гърдата в начален стадий, благодарение на което 6 година живея и работя. Децата ми израснаха и вече са самостоятелни.От все сърце благодаря всеки ден на Бог и на моята лекарка ,и й желая крепка здраве и дълъг живот.
3
2
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Защо тогава същият този офталмолог след работа тича в оптиката, та да ме прегледа там? Теб да те преглеждат оптиците, за сега аз педпочитам това да го прави лекар в медицинско заведение, а не в задната стаичка на някаква оптика. В България "оптиците" са предимно продавачи, които се чудят колко по-скъпи очила да ти продадат, много са малко истинските специалисти.
2
0
 
3
 
! Отговори
резонанс преди 8 години
Медицината е твърде сложна и деликатна област. Твърде много хора с ниско ниво на компетентност изказват необосновано мнение .И това е твърде вредно за здравеопазването като цяло. Доверието на пациентите е подкопано и са в хаос ,а лекарите са лишени от удовлетворението ,което би трябвало да им носи ежедневната работа......защото медицината е преди всичко ПРИЗВАНИЕ!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
реалност преди 8 години
Профилактиката е за здравите! Правилното е да се извършва от семейния лекар ,който като квалификация има възможност да направи цялостен клиничен преглед на пациента и като позиция е най- близо до ЗОЛ.Освен това като финансов разход е най- икономичния вариант на финансиране.Друг въпрос е ,че предвидения ресурс за изследвания е твърде малък и ако всички здрави ЗОЛ решат ежегодно да си правят профилактични прегледи/както е разписано в закона/ще има само за по една ПКК.