Кои храни образуват газове?

Важно е как ще съчетаем здравословните храни
11 юни 2015 20:09,
8
Кои храни образуват газове?
Източник: Reuters, архив

Здравето на организма пряко зависи от храната, която консумираме, но важен се оказва и начинът, по който тя се комбинира. Образуването на газове в червата е неприятно и неудобно последствие от неправилна комбинация на различните храни, дори и да са здравословни. Кои комбинации следва да се избягват, за да се предотвратят газовете в червата?

Млечни продукти и плодове 

Смутитата напоследък са предпочитани за закуска и междинно хранене. Когато те се подготвят с млечни продукти, има опасност от поява на газове. Проблемът в случая е, че млечните продукти, като прясно и кисело мляко, съдържат животински протеини. В комбинация с плодове, те могат да доведат до неправилно храносмилане, което да причини киселинност в храносмилателния тракт. 

Различни видове протеини 

Организмът има различни механизми, с помощта на които се смилат отделните видове храни. Когато се консумират различни комбинации протеини, само един от тях се усвоява адекватно. 

Друг важен момент е, че организмът отделя опреден вид ензими в конкретен момент. Важно е приемът на различните протеини да бъде по различно време на деня, тъй като по този начин се подобрява храносмилането и се намалява образуването на газове. 

Консумация на течности по време на хранене

Големи от количества на каквито и да е течности по време на хранене не е препоръчително. В противен случай храносмилателните ензими се разреждат, което в известна степен затруднява храносмилането.

Експерти препоръчват консумацията на течности да се преустанови 30 минути преди хранене. След него също не бива да се посяга към течностите. 

От друга страна, животинските протеини и зеленчуците, които съдържат скорбяла, подобряват храносмилането. По този начин хранителни вещества се усвояват по-ефективно.

Повече за полезните за здравето храни може да прочетете в рубриката "Хранене" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Рецептата е следната - яйца, боб, кисело зеле и ряпа. За драматизъм може да се добави и люта чушка...
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако намаам сутриндве банички, пардим като скот цел ден привечер 2 бири и 1 водка за неутрализация и всичко е ОК.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На среща между военни, си говорят български и американски генерали.Българският:- Нашите войници всеки ден получават по 2000 калории. Ни повече, ни по-малко, по устав.Американският:- А нашите пък получават по 4000.Българският:- Лъжеш, не може войникът да изяде за един ден два чувала цвекло.A после ми говорят за биологични оръжия...
1
1
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
По спомени от казармата:зле сварен грах от консерва и салата от стъргана ряпа.Резултатът е умопомрачителен.