Манията за мускулесто тяло си има име – бигорексия

Къде е границата между здравословното и нарцистичното?
15 юни 2015 20:11, Румяна Тасева
12
Манията за мускулесто тяло си има име – бигорексия
Източник: Reuters

Анаболните стероиди са една често дискутирана тема напоследък. Много се изписа и за вредата от тях, но сякаш младите не се трогнаха от примерите и изнесената информация. Това е доста любопитно, тъй като в много форуми срещнахме мнения на употребяващи, които споделят доста притеснителни странични ефекти. Употребяващите приемат това за нещо напълно нормално. Нещо дребно, което трябва да изтърпят по пътя на изграждане на така желаното „аполоново тяло“. На всичкото отгоре, благодарение на стероидите, това се случва бързо. Вечното човешко изкушение – да минем по прекия път с възможно най-малко усилия.

Защо въпреки информацията и знанието за рисковете предприемаме деструктивни действия върху себе си? Защо желанието ни да сме перфектни ни тласка към пагубни действия? Защо е тази мания по анаболните стероиди? Какво компенсираме с преследването на перфектна визия и впечатляващ обем? Къде е границата между здравословното и нарцистичното? Не обещавам, че ще дам отговор на всички тези въпроси, но е добре поне да поразмислим върху тях.

Нека все пак си припомним какво представляват анаболните стероиди...

Анаболните стероиди са синтетични форми на мъжкия полов хормон тестостерон. За пръв път са синтезирани през 30-те години на XX век за лечение на хипогонадизъм (състояние, при което тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон за нормалното развитие на половите органи). Точният термин е анаболно-андрогенни стероиди. Използват се за медицински цели, но някои хора злоупотребяват с тях, приемайки дози в пъти по-високи от терапевтичните, с цел увеличаване на мускулната маса, силата и спортните постижения. Анаболизмът е процес, при който относително сложни молекули се формират в живите клетки от хранителни вещества с относително проста структура. Анаболните процеси включват синтеза на клетъчни компоненти като въглехидрати, белтъчини и мазнини.

Останалата част от статията на Марина Попова, психолог от Асоциацията за рехабилитация на зависими "Солидарност", както и осталата поредица статии от Асоциацията можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
Спортяга преди 8 години
Направо жал ми става, като гледам 20-тина годишни момченца, как са се издули като козунаци и вече толкова много са се прецакали ама *** е, че ще го разберат след около 10-15 години, когато вече ще е твърде късно..
5
12
 
16
 
! Отговори
Mr. O преди 8 години
Защо винаги намесвате химията, когато стане въпрос за фитнес ? Има доста хора, които тренираме натурално, но за българина е по-добре да не прави нищо, да пие ракия, да е мега затлъстял, да има висок холестерол и да се чуства горд балканец. Калпава нация от мързеливи затлъстели търтей
4
2
 
8
 
! Отговори
zombayo преди 8 години
*малкопишкорексия
3
15
 
11
 
! Отговори
нацепин преди 8 години
Много химия зобят трениращите във фитнеса. Трябва да се забрани на непълнолетните под 18 години да ходят на фитнес. Видите ли вашето момче да тича към фитнеса го вразумете с шамари, да се откаже докато е време. те там в залата се дрогират: креатин, протеини, анаболи, някви аминокиселини. Нали знаете киселините как действат на човешкото тяло? Разяждат го бавно и фатално отвътре.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък нямам комплекс да имам хубаво тяло, 65 кг съм Спортът е здравословен, но някои прекаляват. Аз и здравословно не живея, мисля си, че жените не ги очарова мъжкото тяло, а чарът и интелекта. Пък, ако бъркам - ще пийна едно питие, дори и да мисля правилно - пак.
1
7
 
25
 
! Отговори
А преди 8 години
Кво здраве бе хора, тия след 10 години ще са развалене.Черните им дробове на издържат на химията и инфаркти на по 35.Ама то къде ти акъл от Културист :)