Как да поддържаме ходилата красиви през лятото?

Изборът на обувки също е важен
20 юни 2015 19:49,
2
Как да поддържаме ходилата красиви през лятото?
Източник: Reuters, архив

Горещините, съчетани с дъждовното време, могат да навредят на здравето и красотата на краката. В такива условия типични са гъбичните инфекции и неприятната миризма. Подобни проблеми могат да се контролират адекватно, стига да знаем някои основни фактори, с които да им повлияем.

Спазването на добра лична хигиена е сред основните условия. Ноктите трябва да бъдат изрязани, за да се предотврати събирането на мръсотия под тях. Важно е нокторезачката, която се използва, да бъде за лична употреба, за да се предотврати замърсяване. След подрязването на ноктите, може да се използва пила за нокти на местата, на които има остри ръбове. 

Почистването на ходилата с пемза или пила за пети също е важна стъпка за предотвратяване на гъбичните инфекции и отделянето на миризма. За отстраняването на бактериите и мъртвите кожни клетки, е препоръчително краката да се потопят предварително в топла подсолена вода. 

След това те трябва да се подсушат добре, включително и в областта между пръстите. В противен случай вредни микроорганизми могат да се настанят точно там и да причинят някои неприятности. Трябва да се има предвид, че влагата по принцип дава изключително благоприятна среда за тях, така че краката не бива да се остават мокри. 

Изборът на обувки засяга пряко здравето, следователно и красотата на краката. Ако обувката е по-голяма, може да нарани крака, поради триене или неправилна походка, вследствие на липсата на комфорт.

Ако обувките са твърде тесни, може да доведат до болки и схващане в пръстите на краката. 

В случаите, когато денят е бил горещ и е предизвикал потене, обувките не бива да се носят на следващия ден. Специалистите препоръчват да има два чифта, които да се сменят. 

Носенето на затворени обувки през лятото води до изпотяване и развитие на бактерии. Предпочитани трябва да бъдат отворените обувки. Така краката остават сухи, а рискът от гъбички по ноктите значително се понижава.

Още интересна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
скъп чорап задължите преди 8 години
Само да не се носят чехли, джапанки или ефтини сандали - краката, дори и тези без проблеми замирисват на умряло!
1
3
 
4
 
! Отговори
АНКЕТА преди 8 години
фут фетиш +мразя крака -