Преяждане – кога се превръща в проблем?

И какви са причините за него
23 юни 2015 09:37,
6
Преяждане – кога се превръща в проблем?
Източник: Reuters, архив

Неконтролируемото системно преяждане (хиперфагия) е включено като заболяване в международната класификация на хранителните разстройства. В световен мащаб честотата на хипефагия расте. Освен психиката, разстройството засяга и физическото състояние на пациентите. Сред последните се повишава четотата на сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, наднормено тегло, гастро-езофагеален рефлукс.

Причините за състоянието са различни и действат в своята съвкупност. От една страна се установява генетична предразположеност към системно преяждане. Вероятността за отключване на склонност към преяждане е по-висока при хора във фамилията, на които има регистрирани случаи на хранителни разстройства. Възрастта също има значение. По-голям процент от засегнатите от хиперфагия са в диапазона от 15 до 25-годишна възраст.

Рискови фактори за отключване на хиперфагия са продължително спазваните диети и периоди на гладуване. С относително най-голяма тежест са психологическите предразполагащи фактори. Ниската лична самооценка, основана на комфликт между обществения идеал за външен вид и реалното физическо състояние, е в основата на прекомерното хранене.

Прекомерното хранене се проявява като компенсаторен модел на поведение, при което чрез хранене се освобождава натрупано психическо напрежение. Хроничният стрес и въобще всяко едно нарастващо противоречие във вътрешния свят на хората може да създадат подходяща психологична среда за отключване на хранително разстройство.

Цялата статия за неконтролируемото системно преяждане може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преяждането е вредно когато е на всеки 4 часа. Аз се тъупча всеки път до спукване и пак съм вейка. Обаче ям само 2 пъти на ден. Да сте вивдали ш природата дебел хищник?
5
0
 
4
 
! Отговори
* преди 8 години
Г*з глава затрива!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-лошо е, когато от деца хората се учат да преяждат, това почти със сигурност води до наднормено тегло, а дори да отслабнат в по-късен етап, организмът завинаги остава със "спомена" за излишните килограми и поддържането на нормално тегло е по-трудно, нерядко се появява диабет.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преяждането винаги е вредно, особено пряждане с власт!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преяждането винаги е вредно, особено пряждане с власт!
1
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Аз мисля, че проблемът е в скуката. Когато няма какво да правиш ядеш или пушиш, за да не стоиш просто така. Фалишиво запълване на време. Я тия, дето гърбят от сутрин до вечер, имат ли време да ядат и да дебелеят.