Хапвайте праскови – за красива кожа

Плодовете са богати на витамин C
29 юни 2015 17:55,
2
Хапвайте праскови – за красива кожа
Източник: Reuters, архив

Прасковите се отличават със съдържание на различни хранителни вещества, „обвити“ в характерен сладък вкус.

Една сурова средно голяма праскова съдържа 50 калории; 0,5 г мазнини; 0 г холестерол и натрий; 15 г въглехидрати; 13 г захар; 2 г фибри и 1 г протеини. В същото време осигурява на организма 6% от необходимия витамин А за деня и 15% от дневната нужда от витамин C. 

Същото количество от вкусния летен плод доставя 2% или повече от ежедневната нужда от витамините К и Е, ниацин, фолиева киселина, желязо, холин, калий, магнезий, фосфор, манган, цинк и мед. 

Благодарение на всички тези ценни вещества, прасковите предоставят и различни ползи за здравето. Според данни на проучване, проведено от американски учени, костилковите плодове като праскови, сливи, нектарини се свързват с предотвратяване на заболявания, типични за хората, страдащи от затлъстяване, като диабет, метаболитен синдром и сърдечносъдови болести. 

Изследователите обясняват, че костилковите плодове имат биоактивни и фенолни съединения, характеризиращи се със свойства, които предпазват от възпаления и затлъстяване. Те могат също така и да намалят нивата на „лошия“ холестерол, който се свързва със сърдечносъдови нарушения.

Като богат източник на антиоксиданта витамин C, прасковите могат да осигурят известна защита и от развитие на ракови заболявания. 

Този витамин може да бъде полезен и в борбата с бръчките, като същевременно подобрява цялостната текстура на кожата и помага за неутрализиране на уврежданията, причинени от слънчевите лъчи или замърсяванията в околната среда. 

Витамин C има важна роля и по отношение на образуването на колаген – основният структурен елемент на кожата.

Още интересна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари