Летният грип разболя Варна, Бургас и София

Епидемичните стойности обаче не са необичайни
14 юли 2015 19:00,
3
Летният грип разболя Варна, Бургас и София
Снимка: Gettyimages

Висока заболеваемост от летни вируси e отчетена в Бургас, Варна и София, но епидемичните стойности не са необичайни, каза пред БТА академик Ангел Гълъбов, председател на Балканското микробиологично дружество.

През лятото се увеличават случаите на ентеровируси, на треска от ухапване от папатаци, на хепатит А и на сексуално-преносимите инфекции. По думите му ентеровирусът /летен грип/ се среща сред всички възрасти, протича с разстройство, висока температура, болки в гърлото. Вирусът е крайно заразен и всички контактни лица се разболяват.

Още по темата

Възможно е по време на протичането на болестта да се появят обриви по тялото или мехурчета по дланите и в устата. Гълъбов напомни, че трябва да се спазва висока лична хигиена, храната да се съхранява на закрито, а водата да се пие само от доказано чисти източници.

Треската, предизвикана от ухапване от папатаци, преминава за около три дни, като симптомите й са висока температура и зачервени очи. За предпазване от хепатит А също трябва да се спазва висока лична хигиена, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кафявоморието е пълно с бацили.''Кебапчетата'' плуват в морето и те удрят в челото.Отврат!!!!
2
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Само тук зарази и вируси.Скапана държава.
1
8
 
11
 
! Отговори
sds1990 преди 8 години
Където има ГЕРП има чума и краста!