Мащерката лекува болки и стрес

В древността давали мащерката при тъга и меланхолия
2 авг 2015 11:50, Румяна Тасева
4
Мащерката лекува болки и стрес
Ройтерс, архив

Мащерката е растение, което има около 350 разновидности. От хилядолетия е използвана от човека, сред традиционните е за българина. Прилага се и с кулинарна, и с лечебна цел.

В древността давали мащерката при тъга и меланхолия, за възвръщане на тонуса, позитивността към живота, за нови жизнени сили, дори за кураж...

Мащерката принадлежи към семейството на ментата. Цветчетата ѝ са дребни, в различни нюанси на лилавото, розовото и бяло. Независимо от мъничкия им размер по-голяма част от тях отделят примамлив нектар, който пчелите използват за производството на също толкова ароматен мед. Листата могат да бъдат с различни форми и нюанси на зеленото.

Различните видове мащерка имат свой специфичен вкус и аромат, който може да наподобява аромат на камфор, евкалипт, лимонова трева, целина, портокал, мандарина, кимион, бор и др. Ароматът се дължи на специфичното етерично масло в конкретното растение – не случайно мащерката се използва като суровина за производството на ароматни масла. Заради аромата мащерката се използва и като естествено средство, отблъскващо вредители по зелеви насаждения и бръмбари.

Още за ползите от мащерката ще разберете на Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари