Пластмасите, които ни убиват

Знаете ли кои са най-опасните пластмаси в ежедневието ни
13 авг 2015 17:28, Мария Дуковска
5
Пластмасите, които ни убиват

Пластмасите са навсякъде. Толкова сме свикнали с тях в живота си, че дори не ни прави впечатление, когато чуваме, че са вредни за здравето.

Трябва обаче да се научим да внимаваме с пластмасите в ежедневието си, защото те далеч не са еднакви. Пластмасовите съединения са много и се използват по различно предназначение. Някои от тях са невъобразимо вредни в сравнение с други.

Бутилирана минерална вода пием почти всеки ден. Но знаем ли от какво е направена бутилката? От пластмаса, но каква?

Има няколко основни вида знаци върху пластмасовите опаковки, които показват вида пластмаса, от която е изработен продуктът. Кои от тях са вредни и кои – не чак толкова?

PET или PETE

Съединението PET е най-често използваното в масовата промишленост по цял свят. То се употребява най-често за еднократни пластмасови опаковки, които обаче могат да отделят канцерогенни съединения, тежки метали и вещества, влияещи силно на хормоналния баланс в човешкото тяло.

Бутилките за вода най-често са направени от този материал за еднократна употреба. Изключително важно е бутилките да не се нагряват, особено ако в тях има течност. Не ги оставяйте в колата, защото там най-често се случва това.

По този начин вредните вещества се разтварят в течността много повече, отколкото ако бутилката е студена. Въпреки това отделяне на химикали има и в двата случая.

HDP или HDPE

Този вид пластмаса е много добра. Тя всъщност не отделя никакви вещества. Препоръчително е да се купуват бутилки и опаковки именно от тази пластмаса. Лошото е, че невинаги това е възможно, защото производителите имат своите съображения.

От гледна точка на опазването на околната среда HDP пластмасите са добри, защото този вид материал изцяло се преработва. HDP се използва за направата на по-твърди опаковки, например за мляко, играчки, измиващи средства, различни твърди пластмасови пакети.

Вижте кои са останалите пластмаси в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mi ot shepi shte pieme. ama da pitam ZASHTO premahnahte styklenite butilki aaa te sa po-skypi ot plasmasovite.