Лечение на болки в гърлото при детето

Антибиотиците потискат естествения отговор на имунната система
5 окт 2015 15:00, Румяна Тасева
2
Лечение на болки в гърлото при детето
Снимка: Reuters, архив

Тонзилите (сливиците) са изградени от лимфоидна тъкан, подобна на лимфен възел. Заедно с аденоидите те са част от имунната система. Тук се улавят външните дразнители (включително вируси и бактерии) и стартират сложните процеси на имунния отговор. Значението на тонзилите е голямо през първите години, в които се изгражда имунитета.

Тонзилитът е възпаление на сливиците със симптоми, които включват: силна болка в гърлото, затруднено преглъщане, главоболие, втрисане, подути лимфни възли, висока температура, кашлица, пресипналост на гласа.
 
Заболяването най-често се причинява от вируси, но в около 30 % от случаите могат да бъдат изолирани и бактерии. Стрептококовите тонзилити например са характерни за детска възраст (15 - 40 % от болните деца).
 
Въпреки че бактериално обусловени са едва една трета от острите тонзилити, лечение с антибиотик се назначава много по-често от реалната нужда с цел да се предпази болният от развитие на усложнения.
 
Честата употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й - настъпват нови инфекции и рецидиви на заболяването. В допълнение към това все по-сериозно лекарите се сблъскват с проблема от развитието на антибиотична резистентност. Всички тези причини водят до необходимостта от намиране на ефективна терапия, която в същото време да е щадяща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
мед със сода преди 8 години
Мед със сода през половин час по половин кафяна лъжичка....за 1 ден и е отминали!