Как така съд за скриване на болест?!

Лекарите са длъжни да пазят себе си и пациента
10
Как така съд за скриване на болест?!
Снимка: Булфото, архив

Повече от 14 представители на пациентски организации са се подписали под декларация, в която категорично се осъжда идеята за криминализирането на укриването на болест, лансирана вчера от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

Още по темата

Всеки лекар е длъжен да спазва еднакво строги правила за безопасност при работа, гарантиращи както неговото здраве, така и това на пациента, отсече председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев, цитиран от БТА.

По думите му дали пациентът е с хепатит или ХИВ, не би следвало да има значение за подхода и отношението на лекаря към него.

Пациентите са принудени да крият своето състояние, защото в противен случай няма да получат медицински грижи, допълни той и отбеляза, че това е "остра форма на дискриминация".

Възможно е ЕС да предприеме наказателна процедура срещу България заради такава дискриминация, предупреди Хасърджиев.

Пациентските организации настояват да се прекрати обсъждането на темата за криминализиране на укриването на диагноза, както и за публичност на позицията на Министерството на здравеопазването по идеята, изразена от представител на БЛС.

По-късно пък самата д-р Галинка Павлова призна, че идеята за криминализиране на укриването на диагноза е лично нейна, а не на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Грибоедов преди 8 години
Лекар, към пациент : "Да ви пазя ли?"Пациент: "Да , моля!"Лекар: "Пай сеееееее!"Завесата се спуска
5
2
 
4
 
! Отговори
абе... преди 8 години
Онази черничката германка от групата на Люси от Х-фактор как я съдиха в Германия, че не казала на партньорите си, че е болна от СПИН!И медиците имят деца. И те искат да си ги отгледат.
4
2
 
7
 
! Отговори
Абе... преди 8 години
Никой не иска да се пореже, докато бели картофи, но го правят мнозина. Същото е и с медиците.Нека представителите на ''пациентските организации'' да дойдат да поставят инжекции на спинозни пациенти само за една седмица, да видят какво е!Естествено, че е по-добре да знаят!По време на операция, очилата на хирурзите стават в капчици кръв, колкото и да внимават. На тези, които не носят очила им отива всичко в очите. Ако знаят, че пациента е болен, се вземат допълнителни мерки.
3
5
 
6
 
! Отговори
доФтор преди 8 години
Аз при доктор, който го е страх от спиносан пациент, не бих стъпил. Щом докторът го е страх, значи е невнимателен и кой знае от колко неща е вече болен и предава на пациентите си...
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за *** са тези да ми протестират.Как няма някой да ги подйара с дебелата гьостерица?!От къде на къде някакъв болен *** ще застрашава живота на здрави хора??Не съд а РАЗСТРЕЛ ТРЯБВА!!!Или искате някоя спинозна гад да зарази децата ви ''Ей така", а?Вие луди ли сте бе?!
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите използват повода, че някой е с инфекциозно заболяване, за да не го лекуват. В интерес на истината наскоро стана ясно, че синдромът на Алдсхаймер се причинява от белтък, който може да се предаде по кръвен път. И на тези с този белтък ли ще им откажат лечение? Това пък за Хепатит C и HIV е направо комично или лекарите са го обърнали на бардак по болниците и блудстват с пациентите си.