За астмата на детето може да е виновна бабата-пушач

Вредата от цигарите се предава на поколенията
16 окт 2015 16:30,
6
За астмата на детето може да е виновна бабата-пушач
Снимка: Reuters, архив

Доказателство за връзката между астмата в детска възраст и тютюнопушенето в предишни поколения разкрива ново изследване на скандинавски учени. То е било представено тази седмица в рамките на международния конгрес на Европейското дружество по респираторни заболявания в Амстердам, Холандия.

Според специалистите жените, които са били активни или пасивни пушачки през бременността и кърмаческия период, могат да увредят здравето не само на собствените си деца, но и на внуците си. В такива случаи рискът от развитие на дихателно заболяване още в най-ранна възраст нараства с 10 - 22%, дори ако майката на детето се е въздържала от вредния навик.
 
Излагането на тютюнев дим през бременността повлиява на активността на гените на растящия плод – процес, известен като епигенетична модификация. Става все по-очевидно обаче, че тези промени могат да бъдат предадени на следващите поколения.
 
Според д-р Каролин Лодж, съавтор на изследването и научен сътрудник в университета в Мелбърн, Австралия, това откритие показва необходимостта от засилена национална политика за борба с цигарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабата пушач е виновна и с това, че детето копира поведението на баба си. Щерката още не знае колко са вредни цигарите но вече твърди, че "само бабите пушат".
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаех си аз, че тъщата е зло за децата.
1
2
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
На *** фрутката се предава на поколенията!