Как дехидратацията вреди на тялото?

Обезводняването засилва чувството на глад
24 окт 2015 17:40, Румяна Тасева
3
Как дехидратацията вреди на тялото?
Снимка: Reuters, архив

Може би не подозирате колко бързо може да се обезводни организмът. При загубата на едва 1,5% от водата в човешкото тяло (то съдържа около 60%), вече сте достигнали до точката на лека дехидратация.

 Дехидратацията води до сериозни последици за здравето. Без вода ендокринната система не може да изпълнява задачите си, отделителната спира да изхвърля отпадните вещества, мозъкът страда от недостатъчно кръвоснабдяване, нарушава се снабдяването с енергия на клетките в организма. Какви са последствията от обезводняването и как да се предпазите?
 
Лош дъх. Лесно е да забравим да пием вода по време на напрегнат работен ден, но в края му може да се сблъскаме с неприятната ситуация хората да се отдръпват встрани по време на разговор. Причина за лошия дъх е дехидратацията. Ето как го обясняват стоматолозите - слюнката има важни антибактериални свойства. В обезводнения организъм количеството й намалява и бактериите се развиват безпрепятствено. Не забравяйте, че минималното количество вода, от което организмът ежедневно се нуждае, е по 40 мл на всеки килограм телесно тегло. Много е полезен навикът да се държи на бюрото бутилка с вода, така че винаги да ни е подръка и да я забелязваме. Освен от лошия дъх, ето още от какви неприятности ще ни предпази това...
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ето сега разбрах защо на един приятел му смърди устата, защото се е дехидратирал...а аз си мислих, че не си мие зъбите...колко съм бил заблуден само.
2
0
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
koga sprq le4enieto ???
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък ислямските бедуини могат да изкарат с литър вода цяла седмица !Да не си им пред устата...