Кои са заболяванията на вулвата?

Инфекцията с човешки папилома вирус е сексуално-трансмисивно заболяване
28 окт 2015 22:40,
19
Кои са заболяванията на вулвата?
Снимка: Reuters, архив

Фурункулоза на вулвата

Фурункулозата е гноен възпалителен процес на космения фоликул. Инфекцията се причинява от бактерии, като най-честият причинител е Staphylococcus aureus.
 
Развитието на заболяването се благоприятства от микротравми в областта, протриване на кожата, замърсяване, диабет. Напоследък фурункулозата зачестява поради модната тенденция за цялостна епилация на космите на вулвата.
 
Инфекциозният процес е ограничен. Бактериите попадат в космените фоликули и причиняват гнойно възпаление с централна некроза, наречена "жило". "Жилото" съдържа умъртвена тъкан на косъма. Кожата около огнището е зачервена и оточна. Ако възпалението обхване множество съседни космени фоликули, разпространи се по-дълбоко и абсцедира, се нарича карбункул.
 
Най-често жената се оплаква от новопоявила се подутина във вулварната област. Болката е локализирана и с пулсиращ характер, засилваща се при докосване. Кожата около възпалената кожа е зачервена.
 
Лечението на фурункулозата се състои в прилагането на средства, засилващи "узряването" на възпалението – компреси с ихтиол. Отделянето на "жилото" води до оздравяване. По-големите фурункули подлежат на антибиотично лечение. При липсата на ефект от тази терапия се пристъпва към хирургична обработка.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е за един цирей така ли?можеше да напишете нещо ,което наистина да е от полза.Коментарите оставям без коментар!
2
1
 
5
 
! Отговори
Милко преди 8 години
Тая от снимката като е гледам май много я боли вулвата. Вижте как се е привела.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
питайте волен СКОРО ЩЕ ГИ ИМА ВСИЧКИТЕ В ЗАТВОРА