Как да тълкуваме езика на тялото?

От него можем да научим много
4 ное 2015 20:30, Румяна Тасева
1
Как да тълкуваме езика на тялото?
Снимка: Reuters, архив

Езикът на тялото е навсякъде около нас. Това е изключително интересен предмет и вдъхновяваща опитност – да се наблюдава движението на „интелигентното” тяло и да се анализира контекста, в който се движи. Езикът на тялото играе значителна роля и в устната комуникация. Той е могъщ и независим.

Човешкото същество е високо еволюирало – природата е перфектният дизайнер. Говоримият език е най-ценната човешка принадлежност, но мълчанието е също толкова ценно. Чрез комуникацията човешкото същество споделя. Това става не само посредством речта, но и чрез синхронизиране на подсъзнателното ниво. Чрез движенията на тялото човек „издава” много сигнали без да използва думите. Според проучвания, човек предава 35% от посланието чрез речта и останалите 65% се предават невербално. Според други проучвания, 7% от комуникацията е вербална, 38% - вокална и 55% - невербална.
 
Размяната на думи е вербална комуникация, невербалната комуникация се отнася до всички външни проявления, различни от речта или написаните думи, и включва жестове, поза на тялото, израз на лицето, външен вид, контакт с очите, модулации на гласа и използването на пространството и дистанцията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари