Какво подсказва сутрешната кашлица?

Виновник може да е хроничният бронхит
4 ное 2015 11:44, Румяна Тасева
4
Какво подсказва сутрешната кашлица?
Снимка: Reuters, архив

При кашлица, която се проявява рано сутрин, се говори за хронично възпалително състояние на бронхите, което се съпровожда с отделяне на голямо количество слуз от жлезите на трахео-бронхиалното дърво. Това постепенно води до откашляне и изкарване на секрет-храчки. Това продължава да се случва в различно време на деня. Проявява се с продължителност най-малко три месеца в две последователни години.

Когато транспортната система на бронхиалната лигавица е нарушена – ресничките, които осъществяват движения и предвижват като ескалатор секрети нагоре към трахеята и гърлото. Тогава се задържат дразнещи агенти в бронхите и водят до възпаление. Освен това се разрастват жлезите, които се разполагат в бронхите и те започват да отделят още повече секрет. Той се трупа и стимулира появата на кашлица, за да бъде изкаран.
 
Този секрет освен в по-голямо количество, става и по-гъст, което води до постепенното запушване на дихателните пътища. Така се разстройва вентилацията и перфузията на газове. Тоест доставката на кислород и издишането на ненужния въглероден диоксид. Така постепенно се стига да момента, в който задухът нараства и става постоянен като симптом.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
абв преди 8 години
Повечето пушачи подкашлят сутрин и твърдят, че цигарите не им пречат.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Осмокрачко?