Чаша черен чай дневно сега, а после старини без остеопороза

Учените са категорични, че чаят намалява риска от счупвания
5 ное 2015 14:52,
3
Чаша черен чай дневно сега, а после старини без остеопороза
Снимка: архив Reuters

Три чаши чай дневно могат да намалят с една трета риска от счупвания на костите, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

Авторите му от болницата "Сър Чарлз Гарднър" в Пърт, Австралия, са установили, че обикновеният черен чай може да се окаже мощно оръжие в борбата срещу.

Проучването е обхванало близо 1200 жени, прехвърлили 70-годишна възраст. Участничките е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с практиката им да пият чай, и са били наблюдавани в последвал 10-годишен период за сериозни фрактури в резултат на остеопороза. През периода на наблюдението 288 от жените претърпели счупвания на кост, като в близо половината от случаите фрактурата е била на бедрената кост.

Анализирайки данните, изследователите са установили, че за жените, които са консумирали по три или повече чаши чай дневно, рискът от фрактура на кост е бил с 30 процента по-малък, отколкото за участничките, които пиели по-малко от една чаша чай седмично.

Специалистите са открили, че дори чаша чай дневно е в състояние да намали с девет процента риска от счупване.

Експертите напомнят, че една на три жени и един на 12 мъже развиват остеопороза на определен етап от живота си. На най-голям риск са изложени жените, които употребяват стероидни лекарства, пушат, злоупотребяват с алкохол и имат семейна история на заболяването.

Според специалистите храненето е важно за превенцията и създаването на здравословни навици на млади години е ключово за предпазване от сериозни проблеми на по-късен етап от живота.

Благоприятният ефект от чая върху здравето на кости се приписва на съдържащите се в него флавоноиди - фитохимикали, които се срещат и в плодовете и зеленчуците.

"Резултатите от настоящото проучване подкрепят хипотезата, че чаят и флавоноидите имат защитен ефект. Ако по-нататъшни изследвания потвърдят понижението с 30 процента на риска от фрактури на костите, чаят може да бъде включен в препоръките за превенция на остеопороза", казва ръководителят на изследователския екип д-р Джонатан Ходжсън, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kvi sa teea u4eni bre? da nebi v Angleto ili Gruzia, ili pa v Rusia, India i tn, kadeto nekolko pokolenia krkat 4ai s biskvidki, samin kato tea na kartinkata- da nemat dupki v kokalite, be?a siktir s taa eftinia.Iades tikvi i nikoga nema da polu4is po kratunata pipon ot protestirast ulicioner
1
0
 
6
 
! Отговори
Бат Петко преди 8 години
Баба ми и дядо ми не пиеха черен чай, а живяха до 90 и повече години. Иначе казано, писна ми от *** журналитически писания. Айде стига, моля