Проследяване на бременността по гестационни седмици

То е индивидуално за всяка жена, отчитат здравни експерти
9 ное 2015 11:07, Румяна Тасева
2
Проследяване на бременността по гестационни седмици
Снимка: Reuters, архив

Бременността нормално продължава 40 седмици, наричани гестационни, като началото на първата седмица съвпада с началната дата на последната редовна менструация.

Проследяването на всяка бременност е индивидуално за всяка жена, в зависимост от нейното общо физическо и здравословно състояние, възрастта и развитието на бременността. Това са факторите, които определят колко често ще се извършват прегледи, какви изследвания трябва да бъдат направени, като при необходимост бременните се насочват към допълнителни консултации със специалисти в други области на медицината.

Тоест проследяването на бременността от акушер-гинеколога протича по определени правила. Това е една от презентации на тазгодишния IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, която ще бъде изнесена от доц. Атанас Щерев. В нея ще бъде представен алгоритъмът за провеждане на т.нар. женска консултация по гестационни седмици. Той е базиран на две основополагащи разбирания.
 
На първо място, че прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на всяка една бременност и раждането на живо и здраво бебе. На второ, че съвременните тенденции и наложения в Европа модел на майчино-фетално здравеопазване изискват грижата за бъдещата майка и носеното от нея дете да се подели в партньорство между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Като видиш на някои мъже акъла, да се чудиш как ги търпят жените им преди и след... Добре , че са децата да дават надежда за по-добро, умно и не толкова егоистично бъдеще.
1
5
 
2
 
! Отговори
Плувец преди 8 години
Като видиш на някои "Дами" тумбаците и се чудиш дали не са в 140-тата гестационна седмица. Как ги оправят мъжете им преди и след се чудя. Добре, че са измислили ракията...