Ушната кал може да увреди слуха

За наименование на ушната кал се използва терминът церумен
9 ное 2015 20:10, Румяна Тасева
10
Ушната кал може да увреди слуха
Снимка: Reuters, архив

За наименование на ушната кал в медицинските среди се използва терминът церумен. Той представлява натрупване в голямо количество на секрети от жлезите, намиращи се по външния слухов канал. Освен това в него се съдържат олющени клетки на кожата – епителни, както и прахови частици. Под действието на кислорода от въздуха се получава тъмно-кафявият цвят на ушната кал.

Нормално кожата на външния слухов проход има функцията да се самопочиства от натрупания церумен. Но при определени условия е възможно тази функция да бъде нарушена и съответно да последва свръхобразуване на ушна кал и запушване на канала на ухото.
 
Такива условия се създават от хората, които използват често клечки за почистване на ушите или се опитват да размекнат натрупания церумен с капки за уши. По този начин нарушават самопочистващата функция на слуховия канал и водят до съответното натрупване на секрет.
 
Ушната кал е естествен начин на организма за защита. Тя покрива като филм кожата на слуховия канал и предпазва срещу нараняване или навлизане на микроорганизми. Честото ѝ почистване води до образуване на по-голямо количество. И така в един момент се води до порочен кръг, в който колкото по-често ушите се почистват-толкова повече церумен се образува.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.
5
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Каква изненада - за пръв път да прочета нещо вярно. Наистина, колкото повече се чистят ушите, толкова повече ушна кал има. Какво трябва да се прави също е просто - почистване на ушите, с колкото се може по-малко дразнене на ухото, т.е. клечката за почистване на уши, трябва да се използва само в някакъв краен случай.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали правилно разбирам че не трябва да си чистим ушите???Кви *** сте вие бе драскачи прости.А дали пък да не спрем и да се къпем??Това че по селата ходите миризливи не значи че всички трябва да са като вас.
3
2
 
3
 
! Отговори
вм преди 8 години
най-добрия лек срещу херпис - просто намажете засегнатото от херпес място и до минути всичко изчезва
2
0
 
3
 
! Отговори
гдт преди 8 години
Ушна кал ли! Аз 22 години имах тапа от тоалетна хартия на единия ушен канал и даже в началото не знаех за нея. Никога не съм имал проблем със слуха през това време. Имаше само една разлика, при много силен шум, например удар с чук, чувах единично ехо. Така че другари "учени", имате много здраве от мен, но ухото не работи така както вие го знаете. Канала служи единствено да убие ехото.
1
8
 
3
 
! Отговори
Ивгени Ватмана преди 8 години
А при мен се образува в огромни количества анални вангалки.Кво да правя,а?