Как можем да спрем загубата на зъби?

Водещ проблем за това е пародонтитът
12 ное 2015 09:30, Румяна Тасева
2
Как можем да спрем загубата на зъби?
Снимка: Reuters, архив

В условията на съвременното общество и изключително напредналите методи на лечение загубата на здрави зъби е немислима. За съжаление все още огромна част на отпадналите зъби се дължи на пародонталните заболявания и тяхното неразпознаване от пациента и често недостатъчното му съдействие спомагат за поддържането на тази статистика.

Миналата седмица говорихме за пародонтита и изяснихме, че той представлява хронично, възпалително-деструктивно заболяване на тъканите на зъбодържащия апарат, което се причинява от денталната плака. Днес ще изясним формите, под които той се среща, както и неговата терапия.
 
1.Видове пародонтит
 
Пародонтитът може да засегне само отделни зъби (до 30% от зъбите в съзъбието) – тогава той се нарича локализиран, a ако обхваща повечето зъби, пародонтитът е генерализиран. По тежест пародонтитът се дели на лек, умерен и тежък.
 
По протичане пародонтитът условно се дели на хроничен и агресивен. Хроничният пародонтит е типичен за по-възрастни хора, неговата етиологият е свързана с денталния микробен биофилм и тежестта му съответства на количеството плака и зъбен камък. При хроничния пародонтит прогресията при липса на терапия е бавна.
 
Агресивните пародонтити се делят на локализирани и генерализирани пародонтити с ранно начало или ювенилни – това означава, че тяхното начало е преди 35-годишна възраст (при някои форми дори преди пубертета). Всички тези форми могат да бъдат и бързопрогресиращи – при тях се обръща внимание на по-високата скорост, с която се развива заболяването.
 
Агресивните пародонтити се характеризират с голяма загуба на кост в ранна възраст, свързано с по-високи нива на определени микроорганизми, както и на податливост на организма. Възможно е бързо стопяване на костта и загуба на зъби още в млада възраст. Наблюдава се и фамилна обремененост, както и повишен риск при тютюнопушене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
5
 
! Отговори
аааа преди 8 години
ЦИГАРКИТЕ...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази година загубих два зъба добре, че другите ги закрепих. Чистете си зъбния камък редовно.