Пушенето на марихуана повишава риска от инсулт

Тя може да ограничи кръвотока
15 ное 2015 13:50,
23
Пушенето на марихуана повишава риска от инсулт
Снимка: Reuters, архив

Пушенето на марихуана повишава риска от инсулт, тъй като свива артериите в черепа, предупреждават изследователи.

От данни от проучване, в което участие взимат хора, преживели инсулт, става ясно, че сред 45% от употребяващите марихуана има стеснение на кръвоносните съдове в черепа им вследствие на натрупване на плака. За сравнение, това се наблюдава едва при 14% от участниците, които не употребяват канабис.
 
Специалистите от Университетската болница в Страсбург, Франция, установяват още, че тези, които пушат марихуана, са засегнати от инсулт на по-ранна възраст. Участниците в проучването са под 45 години и са претърпели исхемичен мозъчен инсулт в периода между 2005 г. и 2014 г. Общият им брой е 334, като 58 от тях употребяват марихуана.
 
Исхемичният мозъчен инсулт е в резултат на ограничаване или прекъсване на кръвотока, съответно и на притока на кислород и глюкоза към главния мозък.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
5+ко преди 8 години
В Африка пафкат нон стоп и даже я хапват на супичка и нищо им няма. А за това колко инвалида остави последната ваксина къде можем да прочетем?
13
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 години
И моми да клатиш по цял ден повишава риска
12
4
 
2
 
! Отговори
Пропаганда преди 8 години
Пропаганда. Пълни глупости
11
1
 
8
 
! Отговори
двуличие държавно преди 8 години
сега се замислих, че някои наркотици причиняват вреди, дори и смърт. същото е с тютюна, алкохола, мазните храни, тежките професии, екстремните спортове, стреса..не че употребявам, но защо никъде не е забранена вредната храна или вредните професии? какво е това държавно двуличие наистина, ако някой е решил да умира, ще го направи по един или друг начин. дали всичко не опира до едно огромно лицемерие и лобита на производители, които си плащат повече?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според 20% 'специалисти', пушенето на марихуана увеличало риска от инсулт; според 30% 'специалисти' помагало за болка, а 50% учени не могат да вземат отношение. на 100% от пушещите на им пука за 'специалистите':)
9
2
 
3
 
! Отговори
До Венков и сие преди 8 години
Коя точно марихуана, защото са 33 вида? Отвори нета и пусни да видиш инсултите. освен това у нас има около 30 млади хора за 2 години с инсулт. Той в голям % се диагностицира на МР, с малък двигателен дефицит е, но следват когнитивни промени и оглупяване. Няма трева да разширява съдове. Останалото е "щастието" от печалбата срещу болестта на някого.
8
2
 
7
 
! Отговори
д-р Валентин Венков преди 8 години
Резултатите от изследването излязоха още миналата година. Незнам кой как е извратил крайната информация, но половината хора, които CHU са изследвали са пушачи на тютюн, а реалната цел на изследването е била да се види как тютюнопушенето влияе на мозъка и каква връзка има с инсулта. Друг е въпросът, че обикновено тези, които участват са бедни чернокожи от предградияра, където се пуши доста марихуана. Черна точка за Днес.бг
7
0
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Това е толкова верно ,колкото че от *** ти се окосмяват ръцете!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е хайде разберете се там помежду си с колегите.... Преди няколко дни пушенето на марихуана едва ли не те правело звяр в леглото и това 24 часа да си ги нямаме ако не е по 4 дена значи не е пушил а днес вредна била не знам си какво.... А знаете ли че един от първите изследователи на марихуаната е евреин с български корени? Дори наскоро посети страната...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете го тва за марихуаната на тиквата. Той я продава наоколо ....
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавам човек, който пуши марихуана след инсулт точно, за да намали риска от следващ. Действа съдоразширяващо.
3
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нидейти така бе хора!То сега е на мода да се говори, че марихуаната била полезна -дори я сравняват с другите л***на.На новия световен ред му трябват зеленчуци, а не личности -да си павкаш миризливите буклуци в къщи и да се хилиш тъпо,вместо да мислиш, да ходив по митинги и да сваляш властта.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като получаващите инсулт не са всички пушачи на марихуана как изчислихте вредата
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"свива артериите в черепа" ;))))))))))))много несериозна пропаганда ;)))))))