Нов вид лечение на хепатит C ще се поема от НЗОК

В България около 110 000 души са носители на вируса
24 ное 2015 14:20,
3
Нов вид лечение на хепатит C ще се поема от НЗОК
Снимка: Reuters, архив

Нов вид лечение на хепатит С, което е без употреба на интерферон, ще се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от следващата година. Това съобщиха от Национална пациентска организация пред bTV.

Медикаментите, с които заболяването се лекува в 95-98 на сто от случаите, вече са включени в Позитивния лекарствен списък, посочиха от организацията.

"Предстои Здравната каса, заедно със специалисти по гастроентерология, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението. Надяваме се най-широк кръг от тях да получат достъп до него", коментира председателят на организацията Станимир Хасърджиев.

Националната пациентска организация организира безплатни изследвания за ХИВ и хепатити, които са в рамките Европейската седмица за изследване за тези заболявания, съобщиха от организацията.

Скринингът ще бъде днес и на 26 ноември. До 16 ч. днес на площад "Александър I Батенберг" и на 26 ноември от 10 ч. до 16. ч. в парк "Заимов" всеки желаещ ще може да се изследва за носителство на вирусите на ХИВ, хепатит B и хепатит C. При необходимост ще получи и консултация за заболяванията на място.

Изследванията ще се извършват в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка кръв от пръста. Резултатите ще бъдат готови в рамките на 15 минути.

В България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването голямата част от тях не знаят, че са заразени.

Близо 9 млн. граждани на Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак и цироза, посочват от пациентската организация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До НасоСтатията е доста непълна. Всъщност става въпрос за хапче, което се пие по едно на ден в продължение на 4, 6 или 8 седмици. Едно хапче струва малко над 1000$ и се казва "Harvoni". Успеваемостта е наистина поразителна при лечение с този препарат. Принципно от министерството не си бяха размърдали задниците и не влезна тази година та сме с година назад в прилагането му. Бях на ръба да се запукам с интерферон, който е с доста странични ефекти, но реших да изчакам и да се лекувам с това.
2
1
 
3
 
! Отговори
info. преди 8 години
До НасоДа чудесна новина!Но не и ако е с ваксината бъкаща с живак,внесена преди време от Турция със съдействието на ГЕРБ.
1
0
 
9
 
! Отговори
Насо преди 8 години
Това е една чудесна новина. Генотип едно беше най-труден за лечение, като резултата беше 50% успеваемост, надявам се всеки който е засегнат да има шанса да се излекува. Браво.