Кога детето е застрашено от кариес?

Това може да доведе до разрушаване на коронките
7 дек 2015 18:39, Румяна Тасева
1
Кога детето е застрашено от кариес?
Снимка: Reuters, архив

Всяка драскотина или натъртване могат да накарат всяка майка да изпадне в паника. Но често пъти на зъбите на детето се обръща внимание, чак когато то се оплаче, че го боли. Редовните визити при денталния лекар още от най-крехка възраст могат да покажат ранно появяващи се проблеми, като кариеса на ранното детство например.

Кариесите на временните детски зъби обичайно започва на около 3-годишна възраст, най-вече по дъвкателните повърхности на кътниците, след това апроксимално (между зъбите) и накрая по зъбните шийки.
 
В случаите на кариес на ранното детство кариесите се срещат при деца на възраст между една и три години и то на нетипични места – шийките и целите вестибуларни повърхности (откъм бузите и устните) на горните резци, които са най-обширно засегнати, след това по честота се засягат горни кътници, долни кътници, а долните резци обикновено остават здрави и незасегнати.
 
Кариесът на ранното детство води често до пълното разрушаване на коронките на зъбите, дори до изравняването им на нивото на венеца, особено на горните резци и кучешките. Освен това зъбите изглеждат черни, защото кариозната тъкан почернява.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: зъбикариесдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари