Защо се появяват петна по зъбите?

Снежнобялата усмивка означава здрава усмивка
14 дек 2015 12:37, Румяна Тасева
0
Защо се появяват петна по зъбите?
Снимка: Reuters, архив

Снежнобялата усмивка означава здрава усмивка. А здравата усмивка е един от факторите, които ни правят атрактивни. Понякога съществуват малки или по-големи несъвършенства по зъбите ни под формата на петна, които правят впечатление на околните и самите нас. В някои случаи те са вродени дефекти на зъбните структури, а в други са предизвикани от самите нас – тогава можем лесно да ги коригираме.

Петната по зъбите могат да бъдат с различен цвят – бели, жълти, кафяви, дори черни, с различна текстура – гладки или грапави. Локализацията им по зъбната коронка е различна, като съответства на различния произход и вида на петната:
 
1. Петна от плака и зъбен камък
 
Петната от плака и зъбен камък са най-често срещани. Те са жълтеникави или кафяви на цвят. Появяват се най-вече в близост с ръба на венеца, като силно влошават естетическия вид на зъбите, а същевременно и вида на венците.
 
Натрупванията от плака са следствие на недостатъчно и неправилно измиване на зъбите, както и на неизползване на средства за междузъбно почистване. Те могат да бъдат премахнати от самите нас, ако променим методиката си на четкане и включим дентален конец и интердентални четки в оралната си хигиена.
 
С течение на времето натрупванията от плака минерализират и се превръщат в зъбен камък, който е здраво прикрепен към зъбите. Тези петна се премахват много лесно с посещение при денталния лекар, който извършва професионално почистване с ултразвук и полиране.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари