НЗОК задлъжняла със 140 млн. към чужди фондове

Иначе Надзорният съвет се поздрави за успешно приключила година
18 дек 2015 15:07,
4
НЗОК задлъжняла със 140 млн. към чужди фондове
Снимка: архив Bulphoto

Здравната каса дължи 140 млн.лв. на чужди фондове, обяви пред журналисти Ганка Аврамова, директор на дирекция "Бюджет и финанси" в НЗОК. Аврамова уточни, че започва издължаването на сумите, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен срок, които са близо 60 млн. лв., пише БТА.

Надзорният съвет на НЗОК се поздрави с успешно приключилата година. Тя посочи, че средствата от надсъбрани здравноосигурителни вноски са 23,5 млн.лв, и допълни, че към тази сума ще бъдат прибавени още 10,5 млн.лв. приход от вноски за гражданите, осигурявани от държавата.

С тези средства ще се плати частично на аптеките за дейността, извършена в периода 1-15 ноември. НЗОК има недостиг от 18 млн.лв, и поради тази причина те ще бъдат платени на болници и аптеки в началото на следващата година. Аз не определям тази сума като "дефицит", обясни Аврамова. Тя каза още, че в резерва на НЗОК не са останали пари.

До подписване на НРД средствата на болниците ще се разпределят по досегашните правила. Отчетената в електронната система на НЗОК надлимитна дейност, извършена от болниците, е 54.9 млн.лв. за периода март-ноември. В нея са включени и средствата за използваните медицински изделия. Тази дейност болниците нямат право да я фактурират, допълни Аврамова и подчерта, че НЗОК няма законово основание да я плати на болниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: НЗОКдългове140 млн лв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чуждите пари внасят светлина и топлина в нашите дни
2
0
 
5
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
До АнонименДа живее другаря Боко !!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са парите? Няма ги! Някой данъкоплатец без сребърна лъжица в устата очаквал ли е нещо друго!? Аз не!? За това основната работна сила в момента е от баби и дядовци, скоро и последният млад човек ще се изнесе! Успех на всички!