Световъртеж – защо се появява?

Често е придружаващ симптом на някои заболявания
27 дек 2015 18:21,
8
Световъртеж – защо се появява?
Снимка: Reuters, архив

Световъртежът е често срещано оплакване сред пациентите, посещаващи кабинета на специалист по неврология. Често е придружаващ симптом на някои заболявания, ангажиращи централната нервна система. Факт е, че при съвременната терапия на най-често срещаните възпалителни и дегенеративни заболявания, основен страничен ефект на лекарствената терапия е развиването на световъртеж. Потърсилите помощ обикновено споделят в анамнезата си за внезапно настъпване на синдрома, което понякога води до пълна загуба на координация. Пациентите със световъртеж подлежат на хоспитализация с цел установяване на първопричината.

Класическа форма на световъртеж 

Това е най-обикновената форма на световъртеж, протичащ без придружаващи симптоми, етиологично без медикаментозна провокация. Лекарите съветват пострадалите да седнат, за да не изгубят координация при прав стоеж, да затворят очи и да наведат глава с брадичката към шията. Към характерната поза на пациента със световъртеж лекарите съветват да се извършват дълбоки вдишвания и издишвания. Целта е кислородно насищане на циркулираща в белите дробове кръв и оросяване на мозъчната тъкан.
 
Често с вертижен синдром се свързват някои медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, антибиотици и антихипертензивни лекарствени средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Въртидупа Рая преди 8 години
У мъглата като тръгна с каруцата къде тунелите на крачолите се фукам *** не, че недовида ми ей така за кеф щото нали се гордеем!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М-да, поредното доказателство за липсата на идеи е *** кратуни на пишещите тук :)))
1
5
 
1
 
! Отговори
Минко 47-ис Дъ бест преди 8 години
Като видят минковия им прималява и клякат да го поемат - въздух , да си поемат въздух клякат