Дисбактериоза – когато антибиотикът убива чревната флора

Клинично състоянието се проявява с диария
Обновена: 30 дек 2015 09:55 | 30 дек 2015 09:52, Румяна Тасева
4
Дисбактериоза – когато антибиотикът убива чревната флора
Снимка: Reuters, архив

В дебелото черво се намира голямо количество на различни микроорганизми – били те бактерии, гъби или протозои. Някои бактерии оказват благоприятен ефект върху процесите в червата и когато се използва антибиотик, освен възпалението в друг орган, ние унищожаваме и този вид полезни бактерии.

Клинично състоянието се проявява с диария, чиято тежест зависи от приложения антибиотик, имунната система на конкретния болен и епидемиологичната обстановка. Фактори, които предразполагат към развитие на дисбактериоза са скорошна хирургична интервенция, хронични заболявания и напреднала възраст.
 
В голяма част от случаите при спирането на терапията със съответния антибиотик, диарията се преустановява. Но при някои от пациентите се получава развитие на тежка диария, която се причинява най-често от спорообразуващите бактерии – Clostridium difficile.
 
Клостридийните бактерии отделят 2 токсина в червата, които причиняват възпалителна реакция и последващото развитие на диариен синдром. Диарията е съпроводена с общ интоксикационен синдром – отпадналост, повишена температура, умора, сънливост, неработоспособност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
me преди 8 години
Абе вие се шегувате, ама като ви се случи да се подуете като балон без нищо и да ви налазят гъби друга песен ще запеете. Пробиотиците, когато се пие силен антибиотик са много важни. Едно време нито е имало толкова силни антибиотици, нито са се изписваи за щяло и не щяло. А и тогава подуването на корема е било просто страничен ефект, като проблемите със зъбите при бременност. Сега тези неща вече не се считат за приемливи. Особено ако лесно могат да се избягнат.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това реклама на пробиотици ли е?