Вагинизъм – кое е по-особено на заболяването?

Лечението на вагинизма се състои в психотерапия
11 яну 2016 23:00, Eкип на Puls.bg
18
Вагинизъм – кое е по-особено на заболяването?
Източник: Reuters, архив

Вагинизъм е термин, с който се означава психогенно предизвикана контракция на мускулите на тазовото дъно и на долната трета на влагалището. Резултатът е затваряне на влагалищния вход, което не позволява проникване на половия член и осъществяването на коитус. Мускулната контракция след пенетрация на половия член не позволява разделянето на партньорите – т.нар. заклещване.

Причините за възникването на вагинизъм са разнообразни. Психосексуалната травма в детска възраст, след изнасилване, възпитанието, обявяващо секса за грях и страхът от нараняване при коитус след претърпяна гинекологична операция или след раждане са част от факторите, водещи до вагинизъм. От значение са недостатъчната лубрикация, наличието на ендометриоза и влагалищни инфекции, страствания, получени след операции или инфекции.

Лечението на вагинизма се състои в психотерапия. Необходима е компетентна помощ от психоаналитик, който да потърси първоизточника, предизвикващ състоянието.

Друг начин за лечение на вагинизма е чрез вагинални дилататори. Това се извършва след изричното съгласие на жената. Последователно във вагината се вкарват специални уреди с пръчковидна форма - дилататори, с нарастващ напречен размер до постепенното отпускане на мускулатурата.

Първоначално влагалищната дилатация се извършва от специалист. След обучение може да се извършва и от партньора на жената. Мъжът поставя дилататорите с нарастващ размер, като в края на процедурата доближава половия си член до вагината без да осъществява пенетрация. Идеята е жената да превъзмогне рефлекса на контракция на тазовата мускулатура при полов акт. След множество последователни дилатации може да се осъществи и проникване от страна на мъжа. Задължително е използването на лубрикация. Всичко това се извършва под режисурата на жената.

А каква е спецификата на контактния вулвит може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
25
 
! Отговори
Идиотизъм преди 8 години
Обаче жените нямат вагинизъм като трябва да се кпоува нова рокличка, обувки с ток или нов парфюм.Прабабите им не са имали вагинизъм а по 4-5 деца и затова България се е увеличавала. Обаче жените ня
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По грешка сложих плюс на коментар 4, исках да сложа минус.