Вагинизъм – кое е по-особено на заболяването?

Лечението на вагинизма се състои в психотерапия
11 яну 2016 23:00, Eкип на Puls.bg
18
Вагинизъм – кое е по-особено на заболяването?
Източник: Reuters, архив

Вагинизъм е термин, с който се означава психогенно предизвикана контракция на мускулите на тазовото дъно и на долната трета на влагалището. Резултатът е затваряне на влагалищния вход, което не позволява проникване на половия член и осъществяването на коитус. Мускулната контракция след пенетрация на половия член не позволява разделянето на партньорите – т.нар. заклещване.

Причините за възникването на вагинизъм са разнообразни. Психосексуалната травма в детска възраст, след изнасилване, възпитанието, обявяващо секса за грях и страхът от нараняване при коитус след претърпяна гинекологична операция или след раждане са част от факторите, водещи до вагинизъм. От значение са недостатъчната лубрикация, наличието на ендометриоза и влагалищни инфекции, страствания, получени след операции или инфекции.

Лечението на вагинизма се състои в психотерапия. Необходима е компетентна помощ от психоаналитик, който да потърси първоизточника, предизвикващ състоянието.

Друг начин за лечение на вагинизма е чрез вагинални дилататори. Това се извършва след изричното съгласие на жената. Последователно във вагината се вкарват специални уреди с пръчковидна форма - дилататори, с нарастващ напречен размер до постепенното отпускане на мускулатурата.

Първоначално влагалищната дилатация се извършва от специалист. След обучение може да се извършва и от партньора на жената. Мъжът поставя дилататорите с нарастващ размер, като в края на процедурата доближава половия си член до вагината без да осъществява пенетрация. Идеята е жената да превъзмогне рефлекса на контракция на тазовата мускулатура при полов акт. След множество последователни дилатации може да се осъществи и проникване от страна на мъжа. Задължително е използването на лубрикация. Всичко това се извършва под режисурата на жената.

А каква е спецификата на контактния вулвит може да научите на Puls.bg


18
Още от
Напиши коментар Коментари
2
1
 
25
 
! Отговори
Идиотизъм преди 2 години
Обаче жените нямат вагинизъм като трябва да се кпоува нова рокличка, обувки с ток или нов парфюм.
Прабабите им не са имали вагинизъм а по 4-5 деца и затова България се е увеличавала. Обаче жените ня
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По грешка сложих плюс на коментар 4, исках да сложа минус.

Вкусна напитка, богата на магнезий
Вкусна напитка, богата на магнезий

Вкусна напитка, богата на магнезий

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)
Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)