Какво най-често пречи на съня ни?

Активният мозък е сред причините за безсънието
13 яну 2016 21:33,
0
Какво най-често пречи на съня ни?
Източник: Reuters, архив

Недостигът на сън понякога може да бъде като мъчение за засегнатите. Липсата на спокоен и качествен сън днес е сред най-честите оплаквания отстрана на пациентите.

От данните на скорошно проучване става ясно, че около 70% от анкетираните участници спят по-малко от седем часа всяка нощ. За една трета от доброволците нощният сън е едва пет – шест часа. Това е по-малко от минимума, определен за възрастни – между 7 и 9 часа. В проучването участие взимат над 5000 души.

Сънят е важен за поддържане на физическото здраве. Учените са наясно, че по време на сън мозъкът „затвърдява“ новите преживявания и „изчиства“ маловажната информация. Не е тайна за никого, че недостигът на сън може да доведе до раздразнителност, невъзможност за концентрация, влошаване на паметта, забавя се и способността за взимане на решения. Ако липсата на сън се утежни, е възможно да се появят дори и халюцинации.

Най-често срещаната причина да не можем да заспим е активният мозък, който не спира да мисли за ангажименти и неразрешени проблеми. Когато нещо ни тревожи, то действа като съобщение, което „засяда“ и се повтаря отново и отново, без да има решение.

По този начин адреналинът и кортизолът се покачват, което значително повишава бдителността, ставаме неспокойни и разсеяни. Това е един порочен кръг – колкото по-изтощени сме, толкова по-малка е вероятността да намерим решение.

Какво още смущава качествения съня може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари