Първи случаи на зараза със Зика в Дания и Швеция

Властите успокояват: Няма риск от разпространяване!
27 яну 2016 15:37,
15
Първи случаи на зараза със Зика в Дания и Швеция
Снимка: Reuters, архив

В Швеция днес бе съобщено за първия регистриран случай на заразяване с вируса Зика, предаде ТАСС.

Властите засега не виждат риск от разпространяване на заболяването.

В съседна Дания също е установен случай на пациент, заразен с този вирус. Той е турист, пристигнал неотдавна от Латинска Америка, и в момента се лекува в университетската болница в Орхус.

Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за хора, завърнали се от Южна Америка.

Рядкото тропическо заболяване обикновено се проявява с леки симптоми. Здравните експерти обаче подозират, че то е свързано с повишения брой случаи на бебета с вродена малформация, отчетен в Бразилия, където вирусът се прояви за първи път миналата година.

Какво представлява вирусът Зика?

Вирусът Зика е открит за първи път в маймуни в Уганда през 1947 г. Кръстен е на планината Зика, където е идентифициран първоначално. Среща се основно в тропическите части на Африка. Огнища на вируса са регистрирани и в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови. До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион.

Миналата година Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

От СЗО обясняват, че вирусът Зика се разпространява бързо в Америка, защото е нов за географския регион и хората нямат имунитет към него. Преносителите му - комарите от вида Aedes aegypti, на практика са навсякъде, в това число и в южните американски щати. Изключение правят единствено Канада и Чили.

Какви са симптомите?

Експертите смятат, че повечето хора, засегнати от вируса Зика, не се разболяват. При тези, при които се проявяват, симптомите обикновено са леки и наподобяват грипните - треска, ставни болки, кожен обрив, зачервяване на очите, обикновено не продължават повече от седмица и не налагат болничен престой.

За вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
Вирусът Зика е открит за първи път в маймуни в Уганда през 1947 г...................................Спрете нашествието на маймуните в Европа!
8
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
Предлагам спешно да се закупят поне 500 000 ваксини от Турция, макар още да не съществуват. Те вече ги разработват, понеже се оказа, че на Али Раза от тъй му било лошо..
7
10
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До ИзточноевропеецВ Космоса няма гравитация! НАУЧИ СИ УРОКА ПО ФИЗИКА! :-D
6
0
 
16
 
! Отговори
do 6 преди 8 години
В Германия още миналата година раздадоха флайъри за болестите, които носят бежанците, като малария, туберколоза, треска, хепатити. Част от тях ги имаме и на балканите, но рядко срещани. Лекарите в Германия вече се преспециализират. Та това носят. Само, че най-лошото е, че освен арабски и чат пат английски друго не говорят тези хора. Не може да им се обясни какво им е, нито пък те да обяснят къде ги боли. Комуникацията е сведена до жестове с ръце и преводачи от арабски ако болницата намери такива
5
1
 
7
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Видяха,че всякакви животински грипове,еболи и меболи не сработиха и измислиха нова простития,с която да плашат и контролират хората.***!
4
0
 
2
 
! Отговори
Vim преди 8 години
Stop Star Min Stat
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви ли още забравени от цивилизованите хора,зарази,ще ни донесат бежанците?Дори и при арктически студ и оромни преспи сняг,продължават да прииждат,защото Аллах им е наредил да изтрепят християните!
2
37
 
1
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Ръсофилите ще се активират по заповед на джуджи след ТРИ ДВЕ, ЕДНО!
1
0
 
40
 
! Отговори
ррп преди 8 години
Дошъл е от луната вируса- не от ордите.