Калият и ролята му в организма

Задачите на калия в тялото ни са многобройни
Обновена: 19 фев 2016 11:42 | 19 фев 2016 10:27, Eкип на Puls.bg
0
Калият и ролята му в организма
Източник: Reuters, архив

При редица нарушения, които произтичат от дефицит на калий, се назначават лекарства за коригиране на нивото му, но невинаги се получава желаният ефект. Какви са причините?

В човешкия организъм могат да се открият почти всички известни неорганични йони. Една част от тях е необходимо да се доставят с храната в по-големи количества (над 100 мг ежедневно) – наричаме ги условно макроминерали, един от които е калият.

Задачите на калия в тялото ни са многобройни

Калият е много важен минерал за функционирането на всички клетки, тъкани и органи в човешкото тяло. Намаленото му съдържание обикновено води до физическо и психическо изтощение, бърза умора. Недостигът му може да провокира проблеми с бъбреците и надбъбречните жлези, нарушено регулиране на артериалното налягане, както и проблеми със сърцето и др. От него зависят и поддържането на нервно-мускулната проводимост, транспортът на вещества в и извън клетките.

Калият образно казано „дирижира” правилната функция на сърдечния мускул, за да се осигури движението на кръвта до всяка клетка. За да имате добра обмяна на веществата, отново се нуждаете от баланс на този минерал. Същото важи и за регулирането на секрецията на солната киселина в стомаха.

Повече за ролята на калия в организма четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари